Miért barnulunk máshogy a napon, mint a szoliban?

2017. június. 15 6:20

Tévhit, hogy a nyaralásra elő lehet készíteni a bőrt szoláriumozással. Ugyanis a "szolárium barna" bőr nem véd a leégés ellen!

Sokan úgy gondolják, hogy jól leégnek az első erősebb tavaszi, kora nyári napos időszakban és az év hátralevő részében nem kell fényvédő krémmel bajlódniuk. A lebarnulás azonban csak egy 4-es faktorszámú fényvédő krém hatékonyságával ér fel. Igaz ez a szoláriumokban szerzett barnaságra is, azaz ugyanúgy érdemes fényvédő krémet használnunk, mintha fehér bőrrel érkeznénk a strandra.

A szoláriumok legnagyobb részt (97-99%) UV-A -t, és csak nagyon kis mértékben UV-B sugarakat adnak le. Az UV-A sugarak kevésbé okoznak gyulladást, viszont nem tartós barnítók. Védőhatásuk kevés, más árnyalatúra színezik a bőrt, mint a napfény és D-vitaminképző hatásuk is gyenge.

Mivel mélyen behatolnak a bőr szöveteibe, tönkretehetik a bőr feszességéért felelős kollagén rostokat, elősegítik a bőr idő előtti öregedését. Kutatások szerint nagy dózisban az örökítő anyagainkra is veszélyt jelentenek. A szaruréteget nem vastagítják meg kellő mértékben, és hatásukra elsődlegesen olyan pigmentek (feumelaninok) keletkeznek a bőrben, amelyek nem a kellő módon helyezkednek el és gyorsan eloszlanak a bőrben.Mikor képződésük során elnyelik a fotoenergiát, sok káros szabadgyök keletkezik a szervezetben.

Az erősen gyulladáskeltő, rövidebb hullámú UV-B sugarak felelősek a leégésért (erithéma). Nekik köszönhető ugyanakkor az UV sugarakkal szembeni védelmi rendszer kialakítása: a védő, valóban hatékony ún. eumelanin-pigmentek termelése és a bőr megvastagodása.

Az UV-B sugarak lassabban, de tartósabban színezik a bőrt és a sugarak által képződő festékszemcsék (melaninok) a sejtmag felett kis sapkát képeznek, beárnyékolva ezzel a leginkább védendő genetikai anyagot. Ha elég a fényből, bőrpírral jelzik is a veszélyt.

Amikor az UV-B által képződő eumelanin-pigment elnyeli az energiát, akkor abból relatíve kevés olyan ártalmas anyag keletkezik, ami később további károsodást idézhet elő a genetikai, vagy az immunrendszerben.

A szolárium nem csak azért veszélyes, mert csövei a gyors barnítás érdekében a Napnál lényegesen erősebb UV sugárdózist – az egyenlítői déli napfény sugárértékéhez hasonlót – adnak le, hanem azért is, mert a készülékek legnagyobbrészt UV-A sugarakat bocsátanak ki.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás