Hosszan tartó árhullám vonul le a Tiszán és mellékfolyóin

2021. február. 06 9:12

Az elmúlt napokban jelentős vízszint növekedés tapasztalható a Tiszán és több mellékfolyóján. Akár két hétig is eltarthat az árhullám levonulása.

Több mediterrán ciklon érintette az elmúlt időszakban a Kárpát-medencét. Jelentős mennyiségű eső hullott a hegyvidéki területeken, valamint az enyhülésnek köszönhetően számottevő hóolvadás is tapasztalható. A legjelentősebb vízszint emelkedés a Tiszán, a Krasznán, a Bodrogon és a Túron történt. Hosszan elnyúló árhullámra kell számítani, ugyanis a csapadéknak még két hullámban lesz utánpótlása. Jövő héten két ciklon fog még érkezni, amelyek tartósan -akár 10-15 napon keresztül -, az árvízvédelmi készültségi szint felett tarthatják a vízhozamot.

A Tisza felső szakaszán akár másodfokú árvízvédelmi készültséget elérő vízszint mellett tetőzhet a folyó:

A középső szakaszon Szolnoknál várhatóan elsőfokú készültség szintjéig emelkedik a folyó.

A Tisza legnagyobb vízhozamot produkáló mellékfolyóján a Bodrogon a másodfokú készültség közelébe növekedhet a vízszint:

A Túron és a Krasznán szintén további vízszint növekedés várható a következő napokban. A tetőzés mindkét folyónál az elsőfokú árvízvédelmi készültség felett várható.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Hétfőig nem érkezik újabb front. Az előző hidegfront áthaladása után még áramlik be hideg levegő, majd a fronthatás fokozatosan megszűnik. Enyhülnek a tünetek.

A légnyomás nem változik.