Hófúvás, majd extrém hideg miatt figyelmeztetés érvényes

2021. február. 12 11:18

Pénteken napközben az erős szél újabb hófúvást okozhat. Éjszaka még a mainál is nagyobb területen kell extrém alacsony hőmérséklet kialakulására számítani hazánk keleti és északi tájain.

Az Alföld középső tájain húzódó szélesebb összeáramlási zóna területén még helyenként havazhat váltakozó intenzitással, de további lepel – 2 centiméter hónál több már ebben a térségben sem valószínű. Az esti órákban elsősorban az Észak-Dunántúlon alakulhat ki néhány gyengébb hózápor. Pénteken napközben újra lehet számítani erős, néhol viharos közeli lökésekre, emiatt főleg az északkeleti vidékeken (Hernád, Bodrogköz, Nyírség), valamint a Dunántúl egyes részein és a főváros környékén a hóval fedett tájakon továbbra is előfordulhatnak hóátfúvásos útszakaszok. Az Észak-Magyarországon kialakult extrém hideg hőmérséklet napközben fokozatosan emelkedik, azonban késő estétől ismét gyorsan le fog hűlni a levegő. Hófúvás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Veszprém, Somogy, Fejér, Tolna, Pest, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A péntek estétől nagy területen -15 fok alá csökkenő hőmérséklet miatt Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érvényes figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombat hajnalra keleten a szélcsendes, hóval fedett, derült tájakon nagy területen alakulhat ki -15 fok alatti hőmérséklet, sőt az Északi-középhegység területén és a Jászságban -20 fok alatti hőmérsékletekre ébredhetünk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetés adott ki szombatra az extrém hideg miatt Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére. Pest, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a kemény fagy miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Hétfőig nem érkezik újabb front. Az előző hidegfront áthaladása után még áramlik be hideg levegő, majd a fronthatás fokozatosan megszűnik. Enyhülnek a tünetek.

A légnyomás nem változik.