Mutatjuk, milyen lesz az idei tavasz

2021. március. 01 15:08

Három előrejelző modell eredményeit mutatjuk be az előttünk álló tavaszi hónapokra vonatkozóan, a Severe Weather Europe elemzése alapján.

Bár a hosszútávú modellelőrejelzéseknek megvannak a korlátai, a tudomány jelen állása szerint többé-kevésbé modellezhető, nagy skálájú folyamatok tükrében mégis érdemes megvizsgálni, milyen forgatókönyvek válhatnak valóra az előttünk álló tavaszi hónapokban. A Severe Weather Europe meteorológusai három fő modell eredményeit hasonlították össze (ECMWF, UKMO, CFSv2), melyből első közelítést kaphatunk a következő hónapokról. Természetesen az alább közölt elemzés nem az egyes napok időjárását hivatott bemutatni; célja, hogy egy átfogó képet adjon a három tavaszi hónap átlagos időjárási karakterisztikáját illetően, az esetek 40-60%-át láttatja.

Az alábbiakban az ECMWF modell térképes eredményeit mutatjuk be 2021 tavaszára vonatkozóan, szót ejtve a másik két modell előrejelzéseiről is. Hazánk átlagos tavaszi időjárási jellemzőiről bővebben itt olvashat.

 

Hőmérséklet

Az Egyesült Államok nagy részén a szokásosnál melegebb tavasz várható az ECMWF modell szerint, csakúgy, mint Kanada keleti részén. Ez a Kanada nyugati területei felett elhelyezkedő alacsonyabb nyomásnak köszönhető, mely elősegíti az Egyesült Államok közép- és keleti részébe, valamint Kanada keleti térségébe melegebb légtömegeket szállító déli áramlást. Ugyanakkor a Nyugat-Kanada feletti alacsony nyomás északról hidegebb levegőt kever le, hűtve Alaszkát és Kanada nyugati részét.

ECMWF előrejelzési modelleredmény. Az átlaghőmérséklet normáltól vett eltérése 2021 tavaszán (március-április-május hónapok átlagában). Forrás: Copernicus Climate EU

Az európai helyzetet szemlélve láthatjuk, hogy nyugat-kelet irányú melegedésre számíthatunk az ECMWF modell eredményei szerint. Nyugat-Európát az Atlanti-óceán felől érkező, hűvösebb légtömegek hűtik. Mindez annyit tesz, hogy alkalmanként észak, északnyugat felől hidegebb légtömegek érkezhetnek Európa nyugati, és némely középső területei fölé, a megszokottnál hűvösebb időszakokat eredményezve, melyek veszélyeztetik az ébredő természetet. Kelet felé haladva egyre enyhébb viszonyok kialakulása valószínű.

Mind a CFS, mind az UKMO modell nagyon hasonló eredményre jut, szintén nyugat-kelet irányú enyhülésről számolnak be. Az UKMO esetén megemlíthető, hogy Nyugat-Európában mindenhol tetten érhető a hideg légtömegek hatása, kelet felé pedig térben korábban és nagyobb mértékben jelenik meg az enyhébb tavasz lehetősége.

ECMWF előrejelzési modelleredmény. Az átlaghőmérséklet normáltól vett eltérése Európában 2021 tavaszán (március-április-május hónapok átlagában). Forrás: Copernicus Climate EU

Összességében tehát elmondható, hogy Európában várhatóan az átlagosnál melegebb lesz a tavasz a kontinens középső és keleti területein. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesznek hidegfrontok és hidegebb tavaszi napok; mindössze azt jelenti, hogy ritkábban érkeznek majd hidegfrontok és hidegebb légtömegek ezekre a részekre.

Európa nyugati és középső régiójának nyugati felén több alkalommal is számítani kell a meleg periódusokat megszakító hidegbetörésekre észak, északnyugat felől, mely növeli a fagykárok esélyét, különösen a tavasz közepétől az időszak végéig, amikor a növényzet már teljes fejlődésben van.

 

Csapadék

Észak-Amerika északi részei nedvesebb, míg az USA délebbi területei a megszokottnál szárazabb tavasz elé néznek. A térképen egy semleges sáv is kirajzolódik az Egyesült Államok déli, középső részeinél. Átlag feletti hőmérséklettel ezeken a helyeken a szokásosnál több vihar alakulhat ki, átlag feletti tornádószezon jöhet.

Európa meglehetősen semleges a csapadék szempontjából a három hónap átlagában. Súlyos aszálytendenciák nem láthatóak, ugyanakkor az egyes hónapokon belül elképzelhetőek ellentétes irányú kilengések, melyek a három hónap tálagában kiegyenlítik egymást. Valamivel átlag feletti tavaszi csapadékösszeg északon jelentkezhet. Nyugat-Európában a megszokottnál szárazabb tavasz várható az ECMWF modell előrejelzése szerint. A CFS modell Nyugat-Európára sokkal szárazabb tavaszt vetít előre.

ECMWF előrejelzési modelleredmény. A csapadékmennyiség normáltól vett eltérése 2021 tavaszán. Forrás: Copernicus Climate EU

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás