Mutatjuk, mikor csillapodik a szél

2021. március. 16 16:19

A szerdai nap is a maihoz hasonló, szeles időt ígér. Csütörtöktől ugyan mérséklődik a légmozgás, de szélcsendes időre nem számíthatunk a nappali órákban.

Hazánktól délkeletre légörvény helyezkedik el, mely mozgalmassá teszi időjárásunkat. Nagy területen megerősödött a szél, és főként a Dunántúlon, illetve északkeleten viharos lökések is fellépnek. Az előttünk álló időszakban sem szabadulunk meg teljesen a szeles időtől. Bár kedd estétől csillapodik a légmozgás, szerdán ismét erőre kap, néhol viharossá fokozódik a szél. Főleg a nap első felében az Alpokalján és az északkeleti harmadban várható északi, északnyugati irányból viharos széllökés (65-75 km/óra).

Szerda estére mindenhol veszít erejéből a szél. Viharos erősségű széllökésekre csütörtökön már nem kell készülni, azonban főként a Dunántúlon és északkeleten több helyen kísérik erős lökések az északi szelet. Pénteken tovább mérséklődik a légmozgás, ezzel együtt nagy területen élénk szélre számíthatunk. A két hétvégi nap közül vasárnap lesz erősebb a légmozgás.

A szél mérséklődésével összhangban az éjszakai órákban egyre nagyobb területen kell fagyra számítani. A leghidegebb péntek hajnalban lesz, ekkor országszerte fagyos reggelre ébredünk, a fagyzugos helyeken -7 fokig is süllyedhet a hőmérséklet.

Az alábbi térképeken a legfrissebb modelleredmények alapján a széllökések várható erősségét szemléltetjük kedd 16 órától vasárnap 13 óráig.

Kedd, 16 óra

Kedd, 19 óra

Kedd, 22 óra

Szerda, éjjel 1 óra

Szerda, hajnali 4 óra

Szerda, 7 óra

Szerda, 10 óra

Szerda, 13 óra

Szerda, 16 óra

Szerda, 19 óra

Szerda, 22 óra

Csütörtök, éjjel 1 óra

Csütörtök, hajnali 4 óra

Csütörtök, 7 óra

Csütörtök, 10 óra

Csütörtök, 13 óra

Csütörtök, 16 óra

Csütörtök, 22 óra

Péntek, hajnali 4 óra

Péntek, 10 óra

Péntek, 16 óra

Szombat, reggel 7 óra

Szombat, 16 óra

Szombat, 22 óra

Vasárnap, 13 óra

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.