Több megyében viharos széllökésekre figyelmeztetnek

2021. március. 22 9:26

Egyre nagyobb területen, a Dunántúlon és északkeleten viharossá fokozódik a szél, azonban országszerte erős szélre számíthatunk ma. A középső területeken hózápor, havas eső is kialakulhat.

A következő órákban a délkelet felé forduló frontfelhőzetből elsősorban az Alföldön még számítani gyenge hóesésre, de legfeljebb átmeneti vékony hóréteg (lepel – 1 centiméter) alakulhat ki néhány helyen. A déli óráktól ismét lehet számítani vegyes halmazállapotú záporos csapadékra (jellemzően hózáporra, hódarazáporra, havas eső záporra). A lehulló hóréteg általában lepel, lepel – 1 centiméter körül alakulhat, legfeljebb lokálisan lehet kis eséllyel ennél több.

Az északi szelet a Dunántúlon már délelőtt egyre nagyobb területen kísérhetik viharos lökések (Alpokalja, Nyugat-Dunántúl). Délután már az északkeleti vidékeken (kiemelten a Zemplén, Bodrogköz térségében) is kialakulhat egy-egy viharos lökés. A legerősebb széllökések 60-75 km/óra között várhatók, estére csendesedik a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, hétfőre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.