500 évig is élhet a grönlandi cápa

2021. március. 23 11:24

Kutatók becslései alapján a grönlandi cápa legalább 250 évig él, de egyes példányok elérhetik az 500 éves kort is. Ez a cápa a világ leghosszabb ideig élő gerinces állata.

A kutatók jó ideje sejtik, hogy a grönlandi cápák rendkívül hosszú ideig élnek, ám a pontos életkor meghatározása komoly kihívást jelent. Más cápafajok esetén a cápák életkorát általában a csigolyáikban található növekedési gyűrűk segítségével állapítják meg, hasonlóan a fák évgyűrűihez (a módszer vitatott, az utóbbi időben több kutatás is igazolta az akár több éves pontatlanságot). A grönlandi cápa csigolyái azonban túl puhák ahhoz, hogy kialakulhassanak növekedési sávok.

A grönlandi cápákról rendelkezésre álló, csekély információk alapján igyekeztek a tudósok megbecsülni, meddig is élhetnek ezek az állatok. Tény, hogy rendkívül lassan nőnek, kevesebb, mint 1 centimétert évente – a kifogott példányok között pedig volt 4 méteres is. Egyes források szerint 6 méternél is nagyobbra nőhetnek.

Az utóbbi időben új kormeghatározási módszert alkalmaznak a grönlandi cápa esetében az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration; NOAA) közlése szerint. A cápa szemében megtalálhatóak olyan fehérjék, melyek még születése előtt keletkeztek és az életkor előrehaladtával nem bomlanak le. Ennek következtében lehetővé válik a szénizotópos kormeghatározás, mely továbbra is egy becsült értéket adhat, azonban a módszer finomításával közelebb kerülhetünk a valós értékekhez. Egy példányon elvégzett szénizotópos vizsgálat alapján 500 évig is élhetnek ennek a fajnak a képviselői.

A hosszú élettartam magyarázata lehet, hogy a grönlandi cápát rendkívül lassú anyagcsere jellemzi, ezzel alkalmazkodik az általa lakott mély, hideg vizekhez. Ez az egyetlen cápafaj, mely egész évben képes megélni a Jeges-tenger hideg vizében. A lassú anyagcsere lehet a magyarázat a lassú növekedésre, lassú öregedésre és a lassú mozgásra is – végsebessége 2,9 kilométer / óra alatt van. A lassú növekedés miatt a kutatók feltételezik, hogy ez a faj száz éves kor felett éri el az ivarérettséget. Ez azt jelenti, hogy az érett grönlandi cápák kihalászása hosszú évtizedekre befolyásolja az óceáni ökoszisztémát. Régebben kifejezetten halászták májolajáért, manapság leginkább véletlenül fogják, más halak mellett. A járulékos fogások csökkentése kritikus fontosságú ezen egyedi faj megőrzésében.

Grönlandi cápa. Forrás: Hemming1952, Wikimedia

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.