Mutatjuk, mikor árasztja el a hideg újabb hulláma térségünket

2021. április. 04 9:51

A húsvéti ünnepek alatt sem kényeztet el minket az időjárás. A jövő hét pedig további jelentős lehűlést tartogat számunkra.

Kontinensünk középső és keleti tájait már most is sarkvidéki eredetű légtömegek foglalják el. A hőmérséklet 6-8 fokkal az ilyenkor szokásos érték alatt alakul. A hegyvidéki területeken 800 méter felett hó formájában hull a csapadék. Vasárnap csak az Atlanti-óceán partvidékén és a Földközi-tenger medencéjében találkozhatunk enyhe, tavaszi időjárással.

Hétfő estére a sarkvidéki hideg újabb hulláma elfoglalja Európa északnyugati felét. Hazánk fölé a front előtt hétfőn napközben enyhébb levegő áramlik, ennek köszönhetően ez a nap hozza a hosszú hétvége legkellemesebb időjárását 14, 20 fokos maximum-hőmérséklettel.

A hideg levegő nagy sebességgel folytatja útját dél felé, ennek köszönhetően kedd reggelre hazánk nagy részén téliesre fordul az időjárás, többfelé havazni fog. A csúcshőmérséklet 10-12 fokkal az ilyenkor szokásos alatt, mindössze 3, 8 fok között alakul majd. Enyhébb időjárás a Földközi-tenger medencéjében lesz jellemző ezen a napon.

A hideg levegő utánpótlása több napig megmarad, így a jövő hét közepén is fázni fogunk, hiszen az erős szélben csak 8,10 fokos maximum-hőmérséklet várható. Kellemes tavaszi idő ebben az időszakban csak az Ibériai-félszigeten lesz jellemző.

A komolyabb időjárási fordulatra egészen a jövő hét végéig kell várnunk. Péntek délutántól anticiklon húzódik a Kárpát-medence fölé, amely enyhébb levegőt szállít fölénk. A hőmérséklet délutánonként egyre több helyen eléri a 15, 20 fokos értéket.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás