Szélviharral érkezik a front, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2021. április. 05 11:20

A hidegfront érkezésével éjszaka nagy területen viharossá fokozódik a szél. A legerősebb széllökések a kedd hajnali órákban a 90 km/órát is elérhetik.

Hétfőn késő este északnyugat felől markáns hidegfront érkezik. A front környezetében keddre virradó éjszaka előbb a Kisalföldön, Alpokalján, Bakonyban, majd a front gyors áthelyeződésével az éjszaka második felében a Dunántúlon másutt, illetve a középső országrészben, a reggeli órákban a Bodrogköz térségében is viharossá fokozódik az északnyugati, északi irányú szél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharossá fokozódó szél miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyékre, a hétfői napra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A legerősebb lökések általában 70-90 km/óra körül várhatók, de az arra érzékenyebb hegyvidéki tájakon és a Balatonnál 90 km/órát meghaladó széllökésekre is számítani lehet. Kedden Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a kialakuló szélvihar miatt. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a viharos erejű széllökések miatt. Kedden a délelőtti órákban fokozatosan mindenütt veszít erejéből a légmozgás.

A front csapadékában éjfélig az eső, zápor mellett havas eső, hó is megjelenik, de éjfélig érdemi hóréteg még nem várható. Hajnalra a Dunántúli-középhegységben, Alpokalján, délnyugaton, reggelre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében általában lepel – 5 centiméteres olvadozó, nedves, tapadó hóra lehet számítani, de egyes hegyvidéki részeken (Bükk, Aggteleki-hegység, Zempléni-hegység) ennél valamivel nagyobb mennyiségű porhó is lehetséges. Másutt inkább vékony, átmeneti hólepel alakulhat ki, melyre legkisebb esély a középső országrészben és a Dél-Alföldön mutatkozik. Kedden napközben a magasabb hegycsúcsok kivételével mindenütt gyorsan elolvad a hóréteg. Elsősorban a Bakonyban átmenetileg kisebb hófúvás is előfordulhat, emiatt Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.