Sok esőre és viharos erejű szélre figyelmeztetnek

2021. április. 13 11:04

Az időjárásunkat meghatározó intenzív ciklon többfelé viharos erejű széllökéseket, nagy mennyiségű csapadékot okoz hazánkban.

Szerda estig viharos szél várható a Dunántúlon és az északkeleti országrészben. Az északi, északnyugati szelet kísérő legerősebb széllökések jellemzően 60-80 km/óra, de kedden a Dunántúlon néhol akár elérhetik a 90 km/órát is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki keddre a viharos szél veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala és Vas megyére, míg Komárom-Esztergom, Fejér, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. A várhatóan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség miatt Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

A szerdára virradó éjszaka átmenetileg némiképp veszíthet erejéből a szél, de viharos, viharos közeli széllökések éjszaka is előfordulhatnak. A szél tartósan szerda estétől mérséklődik. A viharos erejű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala, Vas, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdára vontakozóan.

Szerda éjfélig országszerte átlagosan 10 millimétert elérő csapadék várható, azonban a főváros tágabb környezetében, az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység térségében 20-30 milliméter csapadék eshet, de lokálisan ennél több is összegyűlhet. Az érkező csapadékrendszerből az eső mellett vegyes halmazállapotú csapadék, illetve kezdetben a magasabban fekvő területeken, majd később síkvidéken az intenzívebb csapadék környezetében hó is hullhat. Síkvidéken (Dunántúlon) átmeneti, olvadozó, vékony hólepel kialakulása valószínű, míg 300-400 méter felett már több centiméter vastag hótakaró róhat terhet a fák ágaira, a magasabban fekvő helyeken (Dunántúli-középhegység, Mecsek magasabb csúcsain 400-500 méter felett) akár 10-20 centiméter vizes hóréteg is kialakulhat. Kedd estétől az Északi-középhegység csúcsain is gyarapodik majd a hóréteg. Szerdán a fent említett területeken még további néhány centiméter friss hóréteg keletkezhet. Szerdán a nagy mennyiségű eső miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás