Veszélyes hurrikánszezon vár Amerikára

2021. április. 20 9:51

Az elmúlt évben rekord számú trópusi ciklon alakult ki az Atlanti-óceán térségében és úgy tűnik idén is nagyon aktív hurrikán szezon várható Amerikában.

Amennyiben az előrejelzés beválik, a 2021-es évvel már sorozatban a hatodik átlagosnál aktívabb szezont tudhatjuk majd magunk mögött. Különösen aggasztó körülmény, hogy a legtöbb partot érő hurrikán az Egyesült Államok partvidékén és a Karib-tengeren várható.

Az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbb hurrikánszám előrejelzéseket a Kolorádói Állami Egyetem (CSU) tudóscsoportja adja DR. Phil Klotzbach vezetésével. A CSU csapata 2021-re 17 darab névvel illetett trópusi ciklont jelez, amelyekből 12 hurrikán erősségűvé fog fejlődni. Egy átlagos hurrikán szezonban 14 névvel illetett vihar jellemző, amelyek közül 10 darab a hurrikán erősséget is eléri. A hivatalos atlanti hurrikán idény június 1. és november 30. között tart. A térség az Atlanti-óceánt, a Mexikói-öblöt és a Karib-tengert foglalja magában.

A folyamatos La Nina globális időjárási mintázat és a térségben az átlagosnál jóval melegebb tengervíz hőmérséklet durva hurrikán aktivitást vetít előre.

Ahhoz, hogy egy hurrikán kialakuljon és erősödni tudjon az időjárási viszonyoknak megfelelőeknek kell lenniük. Normál esetben a hurrikánok szeretik az alacsony szélnyírással rendelkező területeket, ahol nagy területen meleg tengervíz található.

A közelgő hurrikán szezonban aggodalomra ad okot, hogy az előrejelzések szerint az átlagosnál nagyobb valószínűséggel fog egy-egy hurrikán partot érni a Karib-tenger térségében és még ennél is nagyobb eséllyel (70 %), az USA partidékén. Egy átlagosnak tekinthető évben minden második hurrikán éri el a szárazföldet, a többi egész életpályáját az óceán felett tölti el.

Az alábbiakban a 2021-es hurrikán szezonra fenntartott nevek szerepelnek. Az atlanti trópusi ciklonokat az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) által létrehozott listákról nevezik el, és 1953 óta használják őket. A trópusi ciklon neveket a Meteorológiai Világszervezet (WMO) nemzetközi bizottsága tartja számon. A hurrikán névlistákat rotációban használják és hatévente ismétlik. Tehát az idei listát 2027-ben fogják várhatóan újra felhasználni.

A Kolorádói Egyetem a trópusi viharok és hurrikánok átlag feletti számát jósolja ebben az évben, az előrejelzések szerint az ACE is nagyon magas lesz. AZ ACE az úgynevezett felhalmozódott ciklonenergia, azaz mennyi energia áll rendelkezésére egy viharnak átlagosan, az adott szezonban. A Kolorádói Egytem 150 ACE-t jelez, ami jóval meghaladja a hurrikánszezon átlagát (106 ACE). Ennek alapján Amerikában komoly viharok kialakulására kell felkészülniük a nyár és az ősz folyamán.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.