Rekord hideggel kezdődhet a jövő hét

2021. április. 25 8:04

Hétfő és kedd hajnalban ismét erős éjszakai lehűlésre kell számítani. Térképeken mutatjuk be, hol a legnagyobb a fagyveszély.

Hazánkban jellemzően az utolsó tavaszi fagyok április 8-15. közötti időszakban mutatkoznak. Idén előre láthatólag még ezen az időszakon túl is kell fagypont alatti hőmérsékletre számítani. A vasárnap átvonuló hidegfront mögött kiderül az ég és feloszlanak a gomolyfelhők, így már hétfő reggel nagyobb területen fagypont közelébe vagy az alá csökken a hőmérséklet. A legalacsonyabb hőmérséklet az Északi-középhegység északi völgyeiben várható, arrafelé akár -3, -5 fok is előfordulhat, így nemcsak a gyümölcsfák virágai, de az 1960-ban regisztrált -5,3 fokos országos hőmérsékleti rekord is veszélybe kerül. Gyenge fagy az Alföld nagy részén is kialakulhat hétfő hajnalban. Az alábbi térképeken a fehér, illetve kék színek jelölik a fagyveszélyes területeket.

A várható legalacsonyabb hőmérséklet hétfő hajnalban. Térkép forrása: maps.meteo.pl

Kedden hajnalban az ország északi felében továbbra is nagy területen kell fagyra felkészülni. Délen már várhatóan több lesz a felhő és a pozitív tartományban marad a hőmérséklet.

A várható legalacsonyabb hőmérséklet kedd hajnalban. Térkép forrása: maps.meteo.pl

Szerdán már enyhébb levegő és több felhő érkezik térségünkbe, várhatóan véget ér a fagyveszélyes időszak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.