Rossz időjárási körülmények hátráltatták a SpaceX Crew Dragon visszatérését

2021. május. 03 9:10

Többször el kellett halasztani a SpaceX négy űrhajósának a visszatérését, ugyanis a Mexikói-öbölben tartósan rossz szélviszonyok uralkodtak.

A Crew Dragon űrkapszulát eredetileg szerdán szerették volna visszahozni a Földre, de a NASA az erős szél miatt vasárnapra halasztotta a küldetést. A nem megfelelő időjárási körülmények miatt azonban kivételesen az éjszakai órákban történt a leszállás, amire legutóbb 1968. december 27-én volt példa, az Apollo 8 landolásakor. A SpaceX legénysége végül vasárnap hajnali 2:57-kor, a Mexikói-öbölben landolt.

A leszállás lehetséges helyszíneként egyébként négy különböző zónát jelölt meg a NASA a Mexikói-öbölben. Ezek Pensacola, Panama City, Tallahassee és Tampa közelében találhatók. Három alternatív helyszín is van még az Atlanti-óceánon, Florida keleti partjainál.

Fotó: NASA/AFP

A NASA protokollja szerint a szélsebesség nem haladhatja meg a 18 km/órát, a hullámok lejtési szöge a 7 fokot, valamint 16 kilométeres körzetben nem lehet villámtevékenység és a csapadékhullás valószínűsége 25 % alatt kell maradjon, a látótávolság pedig legalább 8 kilométer legyen (éjszaka elegendő másfél kilométer is), hogy az időjárási körülményeket a leszálláshoz alkalmasnak nyilvánítsák.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás