Heves zivatarok és viharos szél jön, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2021. május. 17 12:51

A hazánk felett átvonuló ciklon mozgalmas időjárást okoz. Többfelé várható viharos szél, nagy mennyiségű eső, a déli megyékben pedig heves zivatarok is kialakulhatnak.

Egy nyugat, délnyugat felől kelet, északkelet felé vonuló csapadékzónához társulva több helyen várható 15-20 millimétert elérő, illetve meghaladó mennyiségű eső. Kiemelten a Dunántúli-középhegységben, Pest, Nógrád és Heves megyékben helyenként 30 milliméter körüli, feletti összeg is eshet. A nap első felében az eső, zápor mellett helyenként zivatar sem kizárt. Nagyjából a déli óráktól kezdődően egyre több zivatar kialakulására lehet számítani, a déli, délkeleti megyékben heves zivatarok is előfordulhatnak. Az intenzívebb gócokat rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék ( akár 10-20 milliméternél is több), jégeső és viharos (általában 60-80 km/óra) széllökés kísérheti. Estére a zivataros csapadékgócok a keleti, északkeleti országrészre korlátozódnak. Az északnyugatira forduló szél a nap első felében a Dunántúlon, majd délutánra a középső országrészben is több helyen viharossá (általában 60-70, néhol 70 km/óra feletti széllökés) fokozódik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyére másodfokú, míg az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Viharos erejű széllökésekre Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Veszprém megyében figyelmeztetnek. 20 millimétert várhatóan meghaladó csapadék lehullása miatt Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész ország területén elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden a délelőtti óráktól kezdve a nyugati, délnyugati megyékben van esély zivatarok kialakulására, amelyeket lokálisan intenzív csapadék (10-20 milliméter), viharos széllökés (60-70 km/óra) és jégeső kísérhet. Az északnyugati, nyugati szelet főként a nap első felében nagy területen kísérhetik viharos széllökések (általában 60-75 km/óra, néhol akár 75 km/órát meghaladó széllökés is lehet). Kedden a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Vas, Zala, Veszprém és Somogy megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Viharos széllökésekre tizenkét megyében figyelmeztetnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás