Hamarosan elérjük a másfél fokos melegedést

2021. június. 05 14:43

Egyre valószínűbb, hogy a következő öt év valamelyikében meghaladjuk a Párizsi Egyezményben megszabott másfél fokos globális hőmérsékleti határértéket.

2025-ig 40 % esélye van annak, hogy legalább az egyik év 1,5 °C-kal melegebb legyen, mint az iparosodás előtti időben. Ez az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Egyezmény által meghatározott két hőmérsékleti határ közül az alsó érték. A következtetést a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett jelentés tartalmazza. Az elemzés az Egyesült Királyság meteorológiai szolgálata, a MetOffice és 10 ország klímakutatóinak modellezésén alapszik. Köztük van az Egyesült Államok és Kína is.

Az elmúlt évtizedben úgy becsülték, hogy annak az esélye, hogy az egyik év elérje az 1,5° C-os küszöböt, még csak 20 % volt. Az új értékelés ezt a kockázatot már 40 %-ra teszi.

Leon Hermanson, a MetOffice vezető tudósa a BBC Newsnak elmondta, hogy az 1850–1900 közötti hőmérséklethez viszonyított előrejelzett hőmérséklet egyértelmű emelkedést mutat. Az idő tehát fogy egy erőteljes fellépéshez, amelyre most szükségünk lenne.

A kutatók rámutatnak, hogy még akkor is, ha a következő öt év egyike 1,5° C-kal magasabb az iparosodás előtti szintnél, átmeneti helyzet lesz. A természetes változékonyság azt jelenti, hogy a következő évek kissé hűvösebbek lehetnek, és még egy vagy két évtized eltelhet, mire az 1,5 °C-os határértéket tartósan átlépjük.

A Párizsi Egyezmény azt a célt tűzte ki, hogy megakadályozza a globális átlaghőmérséklet 2 °C-os emelkedését, és megpróbálja azt 1,5 °C alatt tartani. Ez persze úgy értendő, hogy hosszútávon, nem pedig egy év alatt. A MetOffice bejelentésében szereplő 1,5 °C-ot nem szabad összekeverni a Párizsi Egyezmény 1,5 °C-os határértékével. A párizsi célkitűzések a globális felmelegedésre utalnak, vagyis bolygónk sokéves átlaghőmérséklet-emelkedésére.

Az egyetlen 1,5 fokot meghaladó év még nem azt jelenti, hogy a párizsi határokat átlépnék, de ennek ellenére nagyon rossz hír. Az eddigi éghajlatváltozás elleni törekvések teljes mértékben elégtelenek, és a globális felmelegedés megállításához sürgősen nullára kell csökkenteni az emissziót.

Az ENSZ éghajlati testületének 2018-ban készült nagy lélegzetvételű jelentése kiemelte, hogy az éghajlatváltozás hatása sokkal súlyosabb, ha a növekedés meghaladja az 1,5 °C-ot. Jelenleg az előrejelzések azt sugallják, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett legutóbbi ígéretek ellenére a világ legalább 3 °C-kal fog melegedni.

Ez egy újabb felhívás a cselekvésre. A világnak villámgyorsan kötelezettséget kell vállalnia az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a szén-dioxid-semlegesség elérése érdekében.

Már 2016-ban, két egymástól független hónapban is 1,5 °C-ot emelkedett a hőmérséklet. Az éghajlat felmelegedésével egyre több hónapot kapunk, ami 1,5 °C-kal van az átlag fölött, majd ezek sorozatát, majd egy egész évet átlagosan 1,5 felett, majd két vagy három évet, majd gyakorlatilag minden évben ez így lesz. Azt is hangsúlyozza, hogy az 1,5 °C nem “egy varázsszám”, amelyet el kell kerülnünk. Ez nem egy szakadék pereme, inkább egy olyan lejtő, amelyen már haladunk, és ahogy az éghajlat felmelegszik, a hatások egyre rosszabbak lesznek.

Meg kell próbálnunk korlátozni a hőmérséklet-emelkedést, de egyértelműen el kell ismernünk, hogy az éghajlatváltozás hatásait már Magyarországon és az egész világon is látjuk, és ezek a hatások sajnos egyre súlyosabbá válnak.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás