Fokozódó hőségre és zivatarokra figyelmeztetnek

2021. június. 19 10:56

A hazánktól keletre örvénylő ciklon kissé nedvesebb levegőt szállít térségünkbe, így helyenként már zivatarok is kialakulhatnak az országban. A hőség vasárnaptól tovább fokozódik.

Szombaton és vasárnap is az ország nagy részén 25-26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, sőt vasárnap legnagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon már a 27 fokot is elérheti. Szombaton napközben legnagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulhatnak ki helyenként zivatarok; előbb az Alföld és az Északi-középhegység keleti felén, majd a késő délutáni, esti órákban már az említett régiók nyugati felén, illetve a Duna vonalában is. A késő délutáni órákban az Alpokaljára besodródhat zivatar nyugat felől.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hőség miatt az egész országra. Zivatarok veszélyére pedig Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér megyében és Duna vonalától keletre fekvő területeken figyelmeztetnek a szombati napon.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az éjszaka első felében lecsengő jelleggel még előfordulhat egy-egy intenzívebb zápor, vagy zivatar. Vasárnap délutántól leginkább az ország északi részein alakulhat ki, vagy sodródhat be néhol zivatar. Fontos megjegyezni, hogy zivatar kialakulása másutt sem teljesen kizárt. A zivatarokat elsősorban viharos kifutószél (60-90 km/óra), jégeső, illetve intenzív csapadék (10-20 milliméter, lokálisan akár 25 milliméternél is több) kísérheti. Vasárnap Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok kialakulásának veszélye miatt. A hőség miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron megyében; Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.