Nagy területen hőségre és heves zivatarokra figyelmeztetnek

2021. június. 24 10:53

Csütörtökön tetőzik a hőhullám, többfelé harmadfokú figyelmeztetés érvényes a meleg miatt. A pénteki hidegfront felhőszakadással kísért heves zivatart is hozhat.

Ma délután főként az Északi-középhegység tágabb környezetében és az Észak-Alföldön van esély egy-egy zivatar kipattanására, majd kisebb eséllyel a késő esti órákban az északnyugati határ menti területekre is besodródhat zivatar.

Az éjféli óráktól az Északi-középhegység, Észak-Alföld területein nagyobb eséllyel alakulhatnak ki zivatarok, akár heves zivatarok is. Az intenzív gócokhoz nagy méretű jégeső (esetleg akár 2 centimétert meghaladó átmérő), felhőszakadás (rövid idő alatt 20-30 milliméter lehulló csapadék, lokálisan ennél több sem kizárt), viharos (60-80 km/órát meghaladó) széllökés is társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Hajdú-Bihar, Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre, a csütörtöki napra vonatkozóan.

A napi középhőmérséklet az ország döntő részén csütörtökön még meghaladja a 26, 27, az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén a 28, 29 fokot is. Harmadfokú figyelmeztetés érvényes a nagy hőség miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben csütörtökön. Hazánk más tájain másodfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken a késő délutáni óráktól elsősorban az Alföld, illetve a Dunántúl területein többfelé kell heves zivatarok kialakulására számítani. A hevesebb cellákat nagy méretű jégeső (akár 2 centimétert meghaladó átmérő), felhőszakadás (rövid idő alatt 20-50 milliméter lehulló csapadék) és szélroham (80-100 km/óra, akár ezt meghaladó lökés sem kizárt) is kísérhetik.

Zivatar veszélye miatt országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken. Másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat heves zivatar kialakulásának veszélye miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre pénteken.

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Pénteken mérséklődik a hőség, az ország délkeleti részén 25, az Alföldön 27 fok felett alakulhat még a napi középhőmérséklet. Az északnyugati országrészben már megszűnik a kánikula. Másodfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, míg elsőfokú figyelmeztetés a fővárosban és Pest megyében, valamint Fejér, Tolna, Baranya, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben érvényes pénteken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás