Velence, a világörökség veszélyben!

2021. június. 29 18:23

Az UNESCO azt javasolja, hogy az olaszországi Velence város státusza változzon meg a "Világörökség részéről" a „Világörökség veszélyben” listára.

A probléma oka a túllátogatottság. Megközelítőleg 20 millió turista látogatja meg Velencét minden évben.

Az egykor virágzó város a velenceiek nagy és büszke lakosainak ad otthon. Egykoron kultúrára éhes írók, értelmiségiek és művészek látogattak el ide. Mára viszont Velencét elöntötték az egy napos kirándulók. Számuk messze felülmúlja a több napos tartózkodókét és a helyi lakosokét.

A túllátogatottság abból a tényből fakad, hogy túl sokan látogatnak egyszerre ugyanarra a helyre. Velence erre sajnos kiváló példa. Körülbelül 20 millió turista árad ide évente; a legforgalmasabb napokon körülbelül 120 000 ember érkezik a városba, amely csak 55 000 állandó lakosnak ad otthont. Sokan leözönlenek egy tengerjáró hajóról – egyes napokon akár 44 000 utas is érkezik a városba ezzel  módszerrel – akik körutazáson vannak Olaszországban. Legtöbben csak néhány órát maradnak, keveset látnak, vesznek néhány csecsebecsét és elmennek. Ilyen módon nem hoznak gazdasági hasznot a városnak. Ezek a turisták ragaszkodnak a híres műemlékekhez – a Rialto-hídhoz, a Szent Márk térhez -, és tovább összpontosítják a látogatószámot egy apró helyre. Ez károsítja Velence törékeny épületeit, megerőlteti infrastruktúráját, gátolja a helyi embereket abban, hogy üzleti tevékenységet folytassanak, és őszintén szólva szomorú élményt nyújt a hatalmas, zúgó tömeg. Senki sem profitál, még a turisták sem.

Ezért a helyi tisztviselők korlátozni próbálják a napi látogatószámot. Ezen kívül a kiadó apartmanok, szobák számának is határt szabnának. Valószínűleg az UNESCO a hónap végéig döntést is hoz a kérdésben.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.