Közel 40 fokos hőségre és heves zivatarokra figyelmeztetnek

2021. július. 08 7:52

Tetőzik a hőhullám, hazánk legnagyobb részén a legmagasabb figyelmeztetés van érvényben. Pénteken az érkező hidegfrontot heves zivatarok kísérhetik.

Tovább erősödik a nappali felmelegedés, így a középhőmérséklet sokfelé meghaladja a 28, 29 fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt hazánk nagy részére: Budapestre és Pest megyére, továbbá Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre, a csütörtöki napra vonatkozóan. Hazánk más tájain másodfokú figyelmeztetés van érvényben a nagy meleg miatt.

Késő délutántól a Dunántúl nyugati felén labilizálódik a légkör és kisebb valószínűséggel már előfordulhatnak délnyugat felől érkező heves zivatarok. A valószínűbb forgatókönyv szerint azonban inkább csak péntekre virradó éjszaka, péntek hajnalban alakulnak ki az intenzív zivataros csapadékgócok, először az Alpokalján és az Észak-Dunántúlon.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Vas és Zala megyékben csütörtökön.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hazánk teljes területén heves zivatarokra figyelmeztetnek pénteken. Felhőszakadásra az északi megyékben van a legnagyobb esély: a fővárosban és Pest megyében, továbbá Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben.

Hőség miatt hazánk déli megyéiben másodfokú, az északnyugati tájak kivételével máshol pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás