Helyenként egy havi csapadékmennyiség zúdult le vasárnap

2021. július. 12 13:35

Intenzív zivatarokkal telt a hét utolsó napja. Helyenként 80 milliméternél is több hullott 24 óra alatt, amely meghaladja az egész hónapban szokásos mennyiséget.

Vasárnap hajnaltól egyre több helyen alakultak ki zivatarok az országban. Kezdetben a Dunántúl északi területein, valamint az Északi-középhegységben szakadt le az ég, majd napközben már az ország számos pontján találkozhattunk felhőszakadás kialakulásával. Győr környékén több helyen 80-85 milliméter feletti csapadékösszeget mértek az Országos Meteorológiai Szolgálat hálózatában. Jól mutatja a lezúduló csapadék mennyiségének rendkívüliségét, hogy a júliusi havi országos csapadékösszeg 74 milliméter körül alakul (1991-2020).

A déli megyékben kevesebb helyen fordult elő ezúttal jelentősebb csapadék, ott várhatóan a hét második felében érkezik meg a kárpótlás.

Vasárnap a maximum-hőmérsékletben is nagy volt a különbség. Győr környékén mindössze 22-23 fok körül alakult a csúcs, míg az Alföld döntő részén igazi kánikula volt a jellemző.

Térképek forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat | Facebook

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.