Hatalmas pusztítást végzett a hidegörvény Nyugat-Európában

2021. július. 16 12:12

Épületeket megsemmisítő áradás, földcsuszamlás és két-háromhavi csapadék 48 óra leforgása alatt: tombol az időjárás Nyugat-Európában.

Kedd óta tombol az időjárás Nyugat-Európában, melyért egy hidegörvény tehető felelőssé. Pusztító áradások alakultak ki Belgiumban, Németországban, Északkelet-Franciaországban, Luxemburgban és Hollandiában, a legnagyobb árvizek és földcsuszamlások Nyugat-Németországban és Belgium keleti területein alakultak ki. Házak dőltek össze, a pusztító áramlattá váló folyók autókat és embereket sodortak el. A Nyugat-németországi és belga hatóságok több mint 70 halálesetről számoltak be és több tucat ember eltűnt. Az utak sok településen járhatatlanok, jelenleg is folyik a helikopteres mentés.

A leginkább érintett régiókban hozzávetőleg kéthavi, helyenként háromhavi csapadékmennyiség hullott le 48 óra leforgása alatt: Nyugat-Németország egyes területein kedd óta 200-300 milliméter esőt jegyeztek.

Az örvény egyre közelebb kerül a Kárpát-medencéhez, a péntek késő délután délkelet felől érkező és északnyugat felé vonuló zivatarrendszert neki köszönhetjük majd. Rövid idő alatt 25-30 milliméter, esetenként akár 50 millimétert meghaladó eső is felléphet.

Pepinster, Belgium. Forrás: Aloys Lambert Facebook

Altenahr, Nyugat-Németország. Forrás: Nahel B. Twitter

Rhein-Erft-Kreis, Erftstadt-Blessem (Köln közelében), Németország. Képek és nyitókép forrása: SWE; BezirksregierungKöln Twitter

Eifel, Nyugat-Németország. Forrás: Unwetter-Freaks

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás