Óceáni hőhullámok veszélyeztetik a tengeri élővilágot

2021. július. 22 11:49

Az utóbbi években egyre gyakrabban fordulnak elő hőhullámok a Csendes-óceán északi területein, amelyek kedvezőtlenül érintik az ottani élővilágot.

A Csendes-óceán északi részén kialakult nyomás-, illetve szélviszonyok lehetővé tették, hogy a tengerfelszín hőmérséklete a normális szint fölé emelkedjen. Erős óceáni kánikula alakult ki a folyamat eredményeként, amely hatással van a környező régió időjárására, illetve a tengeri élővilágra is.

Az óceáni (tengeri) hőhullám nagyon hasonlít a légköri hőhullámra, amelyet az idei nyáron már többször megtapasztalhattunk.

Tengeri hőhullámáról akkor beszélünk, amikor a hőmérséklet hosszú időn keresztül jóval melegebb az átlagosnál. A víz nagy hőkapacitása miatt a tengeri hőhullám kialakulása sokkal hosszabb ideig tart, mint a szárazföld felett, ennek következtében megszűnése is lassan megy végbe. Tengeri hőhullám a Föld bármely területén előfordulhat. Az alábbi térképen az elmúlt 20 év legtartósabb tengeri hőhullámai kerültek feltüntetésre.

Térkép forrása: https://www.severe-weather.eu/

Az alábbi térképen az aktuális óceán felszín hőmérséklet normáltól való eltérését láthatjuk. Erős meleg anomáliát láthatunk a Csendes-óceán északi részén, amely Kelet-Ázsia partvidékétől egészen Észak-Amerika nyugati partvidékéig tart. Ez lesz vizsgálatunk célterülete.

A mostani szélsőséges hőmérsékleti anomália kifejlődése még május végén kezdődött, azóta pedig szinte töretlenül erősödik. A helyzet kialakulásában közrejátszott egy magas nyomású terület, amely az Egyesült Államok nyugati partvidékénél jött létre. A magasnyomású rendszer (anticiklon) fő hatása, hogy csökkenti a tengerből a légkörbe jutó hőveszteséget. Ennek oka, hogy az anticiklonban lefelé irányuló légmozgások tapasztalhatók, illetve a légtömeg is melegebb, és stabilabb, mint ciklonok esetében.

Mostanra a Csendes-óceán északi részén, nagy területen 3-5 fokos pozitív anomália alakult ki. A NOAA (Az USA légkör-, és óceán megfigyeléssel foglalkozó szervezete) korallzátony-megfigyelő programja figyelmeztetést adott ki több millió négyzetkilométeres területre, ahol korallfehéredés (a korallok nagyszámú pusztulása) következhet be. Szerencsére abban a térségben az óceán mély, csak kis területen fordulnak elő korallzátonyok, de amennyiben a meleg tengervíz sekélyebb területek fölé sodródik,  komoly károkat okozhat az ottani élővilágban.

A folyamat (az óceán rendellenes melegedése) 2013 óta mutat nagymértékű gyorsulást, azóta szinte évenkénti rendszerességgel jelennek meg a mostanihoz hasonló szélsőséges hőmérsékleti anomáliák. Az alábbi ábrán az 1980-2010 időszakhoz viszonyított változást láthatjuk. Itt is szembetűnő a 2013 óta bekövetkezett intenzív melegedés.

A Csendes-óceán rendkívüli felmelegedése hozzájárult az USA északnyugati és Kanada délnyugati államaiban tapasztalt hőhullám kialakulásához is. Az időjárási helyzet várhatóan augusztusban sem változik számottevően, ennek következtében az USA és Kanada nyugati partvidékén újabb intenzív hőhullámok kialakulására kell számítani.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.