Hol találjuk kontinensünk legtisztább levegőjű városait?

2021. július. 25 12:35

Több mint egy év bezártság és maszkviselés után már alig vártuk, hogy mély levegőt vegyünk a szabadban.

A városlakók számára azonban a tiszta levegő némileg luxus lehet – különösen azért, mert a kánikula fokozza a légszennyezés problémáját.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint a szálló pornak – a légszennyező anyagok közül annak, amely a szív- és érrendszeri és légzőszervi megbetegedések egyik fő okozója – való kitettség csak 2018-ban mintegy 417 000 korai halálesethez vezetett a kontinensen.

Az EET tisztában van azzal, hogy a légszennyezés nemcsak komoly egészségügyi veszélyt jelent, hanem sok ember számára az életminőség egyik legfontosabb kritériuma is. A múlt hónapban elindított egy új városi levegőminőség monitort. Ez lehetővé teszi a polgárok számára, hogy lakóhelyükön ellenőrizzék a levegő minőségét az elmúlt két évre visszamenőleg.

Tehát hol szívják az európaiak a legtisztább levegőt?

A 2020-as levegőminőség-jelentést áttekintve rangsorolták az európai országokat és városokat a finom részecskék – más néven a PM2,5 – koncentrációja alapján. Ezeken a területeken a légszennyező anyag átlagosan jóval alatta marad az Egészségügyi Világszervezet éves 10 μg / m3 irányértékének.

10. Šakiai, Litvánia (5,0 μg / m3): Ez a Kalinyingrádhoz közeli kisváros Litvánia ökológiailag legtisztább régióiban található, és hét nemzeti parknak ad otthont.

9. Corte, Franciaország (4,6 μg / m3): Korzika egyik sziklás hegycsúcsán ül Corte. A sziget fővárosa volt, amikor a 18. században rövid ideig független állam volt. Ez a vidéki kisváros a 15. század elején épült fellegvárával büszkélkedhet. Innen nem messze a Restonica folyó gyönyörű szurdokai találhatók.

8. Neuchatel, Svájc (4,5 μg / m3): Ez a középkori vízparti város a róla elnevezett tó partján fekszik. Tökéletes kiindulópont a Jura-hegység felfedezéséhez.

7. Almeria, Spanyolország (4,4 μg / m3): Az andalúziai Spanyolország legnaposabb városát gyönyörű, csipkézett tengerpart veszi körül. Itt a levegő tiszta – de nappal ritkán hűvös. A régióban található egy sivatag, amely a 60-as és 70-es években a spagettiwesternek elsődleges forgatási helyszínévé vált.

6. Umea, Svédország (4,3 μg / m3): A pezsgő kulturális élettel teli, észak-svédországi diákváros mindössze 400 kilométerre az Északi-sarktól. Jó kiindulópont az északi fény megtekintésére vágyók számára.

5. Crieff, Skócia és Enniskillen, Észak-Írország (4,3 μg / m3): Miért ne indulna friss levegőért – és valószínűleg néhány csepp esőért – a tipikus, skót vidéki városba Crieffbe, Perthshireba az Egyesült Királyságba?

Vagy próbálja ki a középkori Enniskillen városát, amely egykor az észak-írországi vallási fanatizmus egyik legfontosabb támaszpontja volt, mára inkább kastélyáról és a körülötte fekvő tavakról híres.

4. Fundao, Portugália (4,2 μg / m3): Ez a vidéki város két nemzeti park – Serra da Estrela és Serra da Malcata – között helyezkedik el. 17. századi kúriákkal és gyönyörű cseresznyeültetvényekkel büszkélkedhet.

3. Vielsalm, Belgium (4,2 μg / m3): Az Ardennek szívében található város. Egy titkos helyszín a természet szerelmeseinek, akik csendes túrákat keresnek az erdőben.

2. Bodó, Norvégia (3,4 μg / m3): A hegyek és a tenger között fekvő norvég Bodó városa egy másik nagyszerű hely a túrázáshoz és az északi fény megfigyeléséhez a Lofoten-szigetek felé vezető úton. 2024-re Európa kulturális fővárosának is benevezték.

1. Muonio, Finnország (2,8 μg / m3): Európa legtisztább városának megtalálásához Lappföldre kell indulnia. Muoniót a finn Pallas-Yllästunturi Nemzeti Park veszi körül. Ez egy hófehér téli csodaország októbertől május közepéig, ahol megcsodálhatja az sarki fényt az Auróra szezonban. A helyi idegenforgalmi hatóságok szerint a környék nyáron is sok lehetőséget kínál, a túrázástól a kerékpározásig, a kenuzásig vagy az éjféli napsütéses horgászatig.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.