Hőségre és zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2021. július. 28 11:24

Északnyugaton az esti óráktól heves zivatar is kialakulhat. Délkeleten lesz ma a legmelegebb, 38 fokot is mérhetünk: harmadfokú figyelmeztetés érvényes.

Ma az északkeleti tájakon egy-egy zivatar kialakulását nem lehet kizárni. Az esetlegesen kialakuló zivatarokat az átmeneti intenzív csapadék mellett viharos (60-80, kis eséllyel ezt meghaladó) széllökés, jégeső kísérheti. Estétől már nagyobb eséllyel várhatók zivatarok, amelyek leginkább a Dunántúl északi felén fordulhatnak elő, sőt, északnyugaton akár egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat. A zivatarokhoz viharos szélroham (60-80, hevesebb zivatarnál 90 km/órát meghaladó lökések), jégeső (hevesebb zivatarnál hozzávetőleg 2-3 centiméteres átmérő) és intenzív csapadék is társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékre, a szerdai napra vonatkozóan.

Szerdán az észak-északnyugati tájak kivételével nagy területen 27, délkeleten 29 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt szerdán. Nagy területen másodfokú, Csongrád-Csanád és Békés megyékben harmadfokú figyelmeztetés van érvényben a nagy meleg miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön hajnalban a délkeleti területeken is kialakulhatnak zivatarok, majd napközben a zivatartevékenység fokozatosan az ország északkeleti részére korlátozódik. Zivatarra figyelmeztetnek csütörtökön Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Csütörtökön pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. Hazánk délkeleti felén legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt holnap. Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a nagy meleg miatt Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar megyékre, a csütörtöki napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás