Országszerte zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2021. július. 31 7:58

Több megyében még a hétvégén is tartja magát a hőség, a változás azonban megkezdődik. Zivatarok, akár heves zivatarok is lehetnek, melyeket felhőszakadás kísérhet.

Ma eleinte a Dunántúlon és a középső megyékben várható zivatar, majd fokozatosan átterjednek a keleti területekre is. Intenzív, felhőszakadással (20-40, néhol esetleg 40 millimétert meghaladó mennyiség), szélrohamokkal (60-80, néhol esetleg 80 km/óra feletti lökések), esetleg jégesővel (jégméret jellemzően 1-2 centiméteres átmérő alatt) járó zivatarok is lehetnek.

Hazánk teljes területén elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok veszélye miatt. Vas megye kivételével országszerte alkalmasak a feltételek felhőszakadás kialakulásához, elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Szombaton az ország északnyugati, északi harmadán megszűnik vagy jelentősen mérséklődik a hőség, másutt jellemzően 25-28 fok között alakul a középhőmérséklet, sőt a Dél-Alföldön 29 fok körül is lehet. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Somogy, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. A déli megyékben lesz a legmelegebb: másodfokú figyelmeztetést adtak ki hőség miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Békés megyékre szombaton, míg Csongrád-Csanád megyében harmadfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt, és több megyében alkalmasak a feltételek heves zivatar kialakulásához is: másodfokú figyelmeztetés érvényes Budapesten és Pest megyében, továbbá Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben.

Viharos erősségű széllökésekre figyelmeztetnek Zala, Veszprém, Somogy és Fejér megyében vasárnap.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Budapesten és Pest megyében, valamint Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. Másodfokú figyelmeztetést adtak ki hőség miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar megyékre, vasárnapra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.