A legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes heves zivatar miatt keleten

2021. augusztus. 05 9:14

A délután folyamán hazánk keleti területeire, vagy éppen a keleti határon túlra érkezhetnek a legintenzívebb zivatarok, károkozó szélroham és jégeső kíséretében.

Nyugat, északnyugat felől több hullámban kiterjedt zivatartevékenységre kell készülni, amely napközben kelet, északkelet felé terjed. Estétől északnyugat felől csökken, illetve egyre inkább megszűnik a zivatarhajlam.

A zivatarokhoz általában nagy mennyiségű csapadék (15-35, néhol 35 millimétert meghaladó mennyiség), erős vagy viharos széllökés (50-75, esetleg 75 km/óra feletti lökések) és esetleg jégeső (jégméret jellemzően 1-2 centiméter átmérő alatt) társulhat.

Elsősorban az ország keleti, délkeleti felén/harmadán csütörtökön a déli, késő délutáni órákban heves zivatarok létrejöttére is van esély, ezeket a felhőszakadás mellett, károkozó szélroham (80-90 km/órát meghaladó lökések) és nagyobb méretű jég (2 centiméter átmérő felett) is kísérheti. A délkeleti megyékben és az Alföld északi részein akár ezt meghaladó erősségű károkozó szélroham is előfordulhat. A legrosszabb forgatókönyv szerint ezeken a területeken nem kizárt a 100 km/órát meghaladó szélroham sem az egyéb már felsorolt kísérőjelenségek mellett, így ezekre a területekre a piros riasztás is indokolt lehet. Kedvezőbb esetben a heves események inkább a keleti határon túl alakulnak ki.

Hazánk teljes területén legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar és felhőszakadás veszélye miatt csütörtökön. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hevesebb zivatarok miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére csütörtökön. A legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés érvényes heves zivatar miatt Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a csütörtöki napon.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken már jelentősen nyugodtabb időre készülhetünk. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Zala, Veszprém, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben holnap.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.