Rekord meleg volt az idei július

2021. augusztus. 05 12:37

Több hőhullámot is átéltünk az elmúlt hónapban, melyek megtették hatásukat: az adatsorok kezdete óta még nem jegyeztünk az ideinél melegebb júliust.

Bővelkedik szélsőségekben az idei nyári időszak: az adatsorok 1901-es kezdete óta rekord száraz (és, bár nem rekord, de szélsőségesen meleg) júniust egy rekord meleg július követte, adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat. Jelen állás szerint 2021 nyara rekord meleg hazánkban az elmúlt 121 évet tekintve: mind júniusban, mind júliusban déli, délnyugati irányból több alkalommal igen meleg, afrikai eredetű légtömegek érkeztek a Kárpát-medence fölé, melyek komoly hőségperiódusokat okoztak az országban.

Az idei július jelentősen, mintegy 2,3°C-kal melegebb volt a megszokottnál (a klimatológiai gyakorlatban harmincéves átlagokat tekintünk referencia értéknek egy adott terület átlagosnak nevezhető viszonyainak meghatározásához, aktuálisan az 1991-2020-es időszak átlaga használatos). Az alábbi táblázatban az elmúlt 121 évben jegyzett, legmelegebb júliusok szerepelnek.

Top 10 országos átlaghőmérséklet július hónapban. Forrás: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.