Hőségre, majd estétől zivatarokra figyelmeztetnek

2021. augusztus. 08 9:12

A hét legmelegebb napja következik, hazánk délkeleti felén hőség várható. Az esti órákban – északon akár heves zivatarok kíséretében – hidegfront érkezik, mely mérsékli a meleget.

Vasárnap kora estig csak kis eséllyel lehet egy-egy zivatar.

Este északnyugat felől hidegfront éri el az országot, amely kelet felé halad felettünk az éjszaka folyamán. A front előterében és annak mentén főleg az ország északi felén/kétharmadán fordulnak elő nagyobb számban zivatarok (a déli tájakon valamelyest kisebb a kialakulási esélyük), amelyekhez leginkább jégeső (általában hozzávetőleg 1-2 centiméteres átmérővel), viharos széllökés (általában 60-80 km/órás lökések), intenzív csapadék (10-25, netán 25 millimétert meghaladó mennyiség) társulhat.

Elsősorban az Északi-középhegység nyugati részén, a Dunakanyar térségében heves zivatarok kialakulására is kedvezőek a feltételek nagy méretű (2 centiméternél nagyobb átmérő) jég, esetleg erősen viharos (90 km/órát meghaladó) széllökés kíséretében. A fronthoz kapcsolódó zivatarok a hétfő hajnali, reggeli órákban hagyják el az északkeleti, keleti határvidéket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatarok veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Nógrád és Heves megyére, vasárnapra vonatkozóan.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar miatt három déli megye kivételével (Baranya, Csongrád-Csanád és Békés megye) hazánk teljes területén.

Az ország délkeleti felén ma ismét fokozódik a hőség. Ezeken a tájakon nagyrészt 25-26, a délkeleti megyékben 27 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap hőség miatt Csongrád-Csanád és Békés megyében. Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben vasárnap hőség miatt a fővárosban és Pest megyében, továbbá Baranya, Somogy, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfő napközben a nappali gomolyfelhő-képződésből már inkább csak az Északi-középhegység térségében van esély egy-egy zivatar kialakulására.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes heves zivatar miatt hétfőn a fővárosban és Pest megyében, továbbá Nógrád és Heves megyében. Legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes a Duna vonalától keletre eső területeken, továbbá Fejér és Komárom-Esztergom megyében hétfőn.

A hidegfront mögött hétfőn a délkeleti megyékben is visszaesik a hőmérséklet, mérséklődik a meleg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hőség miatt Csongrád-Csanád és Békés megyére, a hétfői napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.