Másodfokú figyelmeztetés érvényes a fokozódó hőség miatt

2021. augusztus. 14 11:47

A hétvége folyamán fokozódik a hőség, vasárnap délutántól pedig már több helyen számíthatunk zivatarok kialakulására is.

Szombaton elsősorban a Dunántúl északi felén (elsődlegesen az Alpokalján, másodlagosan a Dunántúli-középhegység vidékén), illetve az Északi-középhegység térségében alakulhatnak ki helyenként zivatarok. A zivatarokat viharos széllökések (60-80 km/óra), esetleg apró szemű jég (1-2 centiméter átmérő), valamint intenzív csapadék (10-25 milliméter) kísérhetik. Éjjel minimális zivatartevékenység valószínű. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Szombaton az északkeleti országrész kivételével nagy területen 25 és 27 fok között alakulhat a napi középhőmérséklet, a déli megyékben pedig ennél is melegebb lehet. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Somogy, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap délutántól az ország északi felében alakulhatnak ki nagyobb számban zivatarok, legelőször a Dunántúlon, estétől az északkeleti megyékben is. Többnyire a szombatihoz hasonló kísérőjelenségekre célszerű készülni, a viharos széllökés azonban hangsúlyosabb lehet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a zivatarok veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki az egész országra.

Vasárnap a déli megyékben 27 fok fölé emelkedhet a középhőmérséklet. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Somogy, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.