Mik is azok az időjárási frontok?

2021. szeptember. 03 20:24

Időjárás-jelentésekben egyes térképeken gyakran láthatók színes vonalak, piros félkörökkel vagy kék háromszögekkel. Ezeket nevezzük időjárási frontoknak.

A vonalak a valóságban elválasztó felületek a légkörben, amik a hideg és meleg levegő határát jelölik, és arra következtethetünk belőlük, hogy milyen időjárásra számíthatunk.

Miért alakulnak ki ezek az elválasztó felületek?

A különböző légtömegek nem szeretnek keveredni egymással. Ha van egy nedves, meleg légtömeg egy hideg száraz levegőjű terület mellett, közöttük éles határvonal húzódik.

Ezt a határvonalat nevezzük időjárási frontnak és így néznek ki az előrejelzési térképeken.

Úgy is gondolhatunk ezekre a frontokra, mint a háborúban az előre törő katonai frontokra. A frontok a piros félgömbökkel a melegfrontok. A kék háromszögekkel a hidegfrontokat jelölik a meteorológusok. Ahol a meleg levegő nyomul előre, ott a csatát a meleg levegő nyeri az előtte lévő hidegebb levegővel szemben. Átveszi a hideg levegő helyét. A hidegfrontoknál fordított a helyzet. Ott a hideg levegő győzedelmeskedik a meleg levegő felett.

Van még egy harmadik típus front – az okklúziós front. Ez akkor képződik amikor a hidegfront utoléri a melegfrontot. Ilyenkor a meleg levegő a két front között felfelé szorul ki a légkörbe.

Az időjárási frontok mozgalmas és változékony időjárást okoznak. Általában esőt vagy havazást, de kialakulhatnak hatásukra akár záporok, zivatarok is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.