Forrong az Atlanti-óceán a trópusi viharoktól

2021. szeptember. 23 19:03

A megfigyelések kezdete óta 2020-ban alakult ki a legtöbb trópusi ciklon at Atlanti-óceán térségében. Úgy néz ki azonban, hogy az idei szezon sem marad el sokkal a rekordtól.

A 2021-es atlanti hurrikánszezon nagyon “felpörgött” az utóbbi időben, hiszen 12 trópusi vihar, köztük 5 hurrikán alakult ki az elmúlt 40 napban. Ez több, mint egy teljes szezonban átlagosan kialakuló viharok száma. Az előrejelzések szerint szeptember végén és októberben az aktivitás fokozatosan a karibi térségre irányul.

A fenti műholdképen két aktív trópusi ciklon (Rose és Peter), egy éppen születő (Sam) és egy feloszlóban lévő látható (Odette).

2021-es szezonban a szokásosnál 75 %-al több trópus ciklon alakult ki az Atlanti-óceánon. Csupán egyetlen szezon volt idáig, amely még ennél is erősebbet produkált, az pedig épp a tavalyi év volt. Az atlanti vizek várhatóan rendkívül melegek maradnak a hurrikánszezon hátralévő két hónapjában. A legmelegebb vízfelületek a Kis-Antillák, a Bahama-szigetek, Florida és a Mexikói-öböl-környékén terülnek el (alábbi térkép).

A 2021-es trópusi ciklon névsorban már csk négy hely kiadó (Sam, Teresa, Victor, Wanda) utána már a görög ábécé betűivel ( alfa, béta stb.) fogják illetni a szezon vége felé kialakuló viharokat.

Az előrejelzések szerint még 7-10 nagy vihar kialakulása várható a szezon hivatalos végéig, azaz november 30-ig. Nagyjából 5 hurrikán is kifejlődik még, amelyek közül 2-3 az Egyesült Államok szárazföldi területeire is hatással lehet. Az alábbi grafikán látható, hogy a szezon hátralévő részében mely területeket érintenek legnagyobb valószínűséggel a trópusi viharok.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.