A leghidegebb telet regisztrálták bolygónk leghidegebb vidékén

2021. október. 10 9:19

A rendkívüli hőség soha nem látott rohamai és a jégolvadási események váltak a globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmak gyakori témáivá.

A Déli-sark azonban nem volt kitéve a melegedő éghajlat hatásainak az elmúlt tél folyamán. Az emelkedő hőmérséklet és az olvadó jéghegyek aggodalomra adtak okot a klimatológusok számára az Északi-sark esetében, a Déli-sarkot viszont megkímélték ezektől a hatásoktól. Sőt az elmúlt télen soha nem látott szintre csökkent a hőmérséklet.

Az Antarktisz legmagasabb fennsíkján található Amundsen-Scott állomáson az április-szeptember, azaz a téli félév átlaghőmérséklete -61 °C volt, amely a legalacsonyabbnak bizonyult az ottani mérések kezdetétől, azaz 1957 óta.

A legalacsonyabb minimumhőmérséklet az orosz Vosztok állomáson regisztrálták szeptember 30-án -79,4 °C-kal.

A rendhagyó hideg a tartós és erős sarkvidéki örvény fennállásának köszönhető. Az intenzív sarki örvény részben a gyenge La Nina állapothoz köthető, amely Brazíliában történelmi havazást okozott és megtizedelte a kávétermést is. Az örvény júliusban és augusztusban volt a legerősebb, de még néhány szeptemberi gyengülés után is összességében erős maradt.

Még megdöbbentőbb az eredmény, ha a világ többi részével vetjük össze a nyáron tapasztalt hőmérsékletet a Föld különböző szélességi körein (alábbi ábra). A Déli-sarkvidék kivételével mindenhol az átlagosnál melegebb időt tapasztalhattunk.

Kép forrása: twitter

Egyetlen hideg szezonból azonban még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ettől még a hosszútávú trendek továbbra is melegedést mutatnak. Jó példája azonban annak, hogy az időjárás szélsőségesebbé válása bolygónk lakatlan, legeldugottabb tájait sem kerülik el.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.