Pamela erős hurrikánként éri el Mexikó partjait

2021. október. 11 23:35

A Pamela hurrikán kedd este intenzív esőzés és akár 178 km/órát meghaladó széllökések kíséretében éri el Mexikó délnyugati partvidékét.

A Pamela névre keresztelt trópusi vihar a 2021-es hurrikánszezon 16. trópusi vihara lett, amikor vasárnap este Mexikótól délnyugatra kialakult. A vihar ezen a héten erős hurrikánná fejlődik Mexikó nyugati partjainak közelében.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Hurrikán Központja (NHC) riasztást adott ki Mexikó délnyugati partvidékének egyes részeire, valamint Baja Kalifornia déli csúcsára.

Forrás: https://www.nhc.noaa.gov/

A trópusi vihar a következő napokban fokozatosan északkelet felé fordul és hurrikánná erősödik, majd közvetlenül partot érés előtt akár 3. fokozatú (szélsebesség 178 km/óra felett), azaz erős hurrikánná fejlődhet. A lehulló csapadék a partvidék menti hegyekben akár a 400 millimétert is elérheti. Villámárvizek és sárlavinák jelenhetnek veszélyeket a helyi lakosságra, a keddi és szerdai napon. A gyenge szélnyírás és a meleg óceáni vizek elősegítik a hurrikán erősödését.

Idén már a második komoly trópusi ciklon fenyegeti Mexikót, ugyanis augusztusban a Grace hurrikán okozott már jelentős károkat.

A hurrikán trópusi depresszióvá szelídülve még az USA Texas államát is eléri, ahol 100-200 milliméteres csapadékával (térkép alább) jelentős károkat okozhat az ottani gyapotültetvényeken.

térkép forrása: weather.us

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.