Nyolc államból eltűntek az amerikai poszméhek

2021. október. 18 15:53

Az amerikai poszméhek a populációjuk csökkenése, nyolc államból pedig a teljes eltűnése miatt a veszélyeztetett fajokról szóló törvény hatálya alá kerülhetnek.

Maine, Rode Island, New Hampshire, Vermont, Idaho, Észak-Dakota, Wyoming és Oregon államok mindegyikében nulla, vagy nulla közeli amerikai poszméh marad.

Az amerikai poszméh egykor Észak-Amerika leggyakoribb poszméh faja volt, de azonnali intézkedés nélkül a faj a gyors kihalás felé halad. Az elmúlt két évtizedben az amerikai poszméh populáció 89 %-kal csökkent az Egyesült Államokban.

Az éghajlatváltozás, a növényvédő szerek, a betegségek, az élőhelyek elvesztése és a mézelő méhekkel folytatott verseny együttesen vezetett a mostani állapothoz.

A törvényi védelemhez a petíciót február 1-én nyújtották be az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatához felülvizsgálat céljából annak megállapítására, hogy a rovar veszélyeztetett fajként szerepelhet-e, valamint a veszélyeztetett fajokról szóló törvény értelmében kijelölhető-e kritikus élőhely a méh számára. A Szolgálat 90 napos felülvizsgálata lényeges bizonyítékot találta arra, hogy az amerikai poszméh a veszélyeztetett fajokról szóló törvény hatálya alá kerülhet.

A rovar elvesztése súlyos következményekkel járhat a környezetre és a növénytermesztésre, mivel elengedhetetlen beporzók a mezőgazdaságban. Nem ez az első méhfaj, amely az Egyesült Államokban a veszélyeztetett fajok listáján szerepel, ugyanis a rozsdafoltos poszméh már korábban felkerült rá.

Amennyiben szövetségi védelmet kap, bárki aki megölte vagy károsította a méhet, akár 13 ezer dolláros bírságot is kaphat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás