Rekord meleget szült a viharos erejű déli szél

2021. november. 05 14:36

A hivatalos meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen enyhe idő hazánkban a november 4-ei napon, mint amit csütörtök délután regisztráltak.

Szerdán egy mediterrán ciklon képződött a Kárpát-medencétől délnyugatra, a légörvény előtt pedig rendkívül enyhe légtömegek érkeztek hazánk fölé. Ennek, és az átvonuló ciklon hatására csütörtökön az ország délkeleti vidékein bőven 20 fok fölé emelkedett a napi csúcshőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat, Dombegyház Gátőrház állomásán egészen 24,8 fokig emelkedett a hőmérséklet csütörtök délutánra. Ezzel új napi maximumhőmérsékleti rekord született. A korábbi érték 24,7 fok volt, amelyet 1963-ban Szeged külterület állomáson regisztráltak.

A hőmérsékleti rekord kialakulásában jelentős szerepet játszott a délkeleti egyékben viharossá fokozódó déli szél, amely Orosházán 85 km/órát meghaladó széllökést produkált.

Térképek forrása: https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.