Dobogós az idei október a legmelegebb októberek között

2021. november. 09 12:06

Az előzetes adatok alapján az idei október volt a 3. legmelegebb október globális átlagban a mérések 1880-as kezdete óta.

2021 októbere globális átlagban 0,42 Celsius fokkal melegebbnek bizonyult a megszokottnál (referenciaidőszak: az 1991-2020 közötti évek átlaga), adta hírül a Copernicus Climate Change Service. Az előzetes becslések alapján az idei volt a 3. legmelegebb október a Földön a mérések 1880-as kezdete óta és mindössze minimálisan (kevesebb mint 0,04 fokkal) marad el a csúcstartóktól, a 2015-ös és 2019-es évek októberétől.

Európában összességében átlag körül alakult az október, a kontinensen belül azonban már jóval árnyaltabb a kép: jelentős pozitív hőmérsékleti anomália figyelhető meg a lenti térképen Európa északi részein; Norvégiában a megszokottnál 1,9 fokkal, az Egyesült Királyságban 1,4 fokkal volt melegebb az idei október. Ezzel szemben délebbre a megszokottnál hűvösebb volt: Franciaországban, Olaszországban, Németország egyes részein, Görögországban, a Fekete-tengert körülvevő országokban és hazánkban is elmaradt a hőmérséklet a megszokottól.

A sokéves átlagnál jóval melegebb volt még Észak-Amerika keleti területein, különösen Kanada északi részén, ahol új napi maximumhőmérsékleti rekordok születtek; emellett Oroszország északi területein és az Antarktisz keleti régióiban. A megszokottnál hűvösebb Dél-Afrikában, Ausztrália déli területein és az Antarktisz nyugati területein volt.

Zömmel átlag felett alakult a levegő hőmérséklete az Atlanti-óceán északi részén. A Csendes-óceán trópusi és szubtrópusi keleti részein a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletet mértek a hónapban, mely a La Nina esemény ismételt erősödését is jelezheti.

Felszíni hőmérsékleti anomália 2021 októberében az 1991-2020-as időszak átlagához képest. Adat: ERA5. Forrás: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Az alábbi diagram az egyes hónapok globális és európai átlaghőmérsékleti értékeit veti össze az 1991-2020-as referenciaidőszak átlagaival. Jól látható, hogy az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt az átlagnál melegebb hónapok gyakorisága.

Havi felszíni hőmérsékleti anomália értékek globálisan (fent) és Európában (lent) az 1979-2021 közötti időszakban az 1991-2020-as referencia időszak globális és európai átlagaihoz képest. A sötétebb színezésű oszlopok jelölik minden évben az október hónapokat. Adat: ERA5. Forrás: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.