Különös viharszezon veszi kezdetét

2021. november. 23 22:54

A Földtől 155 millió kilométerre indulnak ki a napkitörések, melyek lenyűgöző és időnként potenciálisan veszélyes hatással vannak bolygónkra.

A Nap élettel lát el bennünket, hőt és fényt biztosít. Időnként azonban olyan sugárzást bocsát ki, amely különös hatással van ránk itt a Földön. Amikor megtörténik, hatása kiterjed arra a technológiára, amelyet nap, mint nap használunk a Földön.
A Space Weather Prediction Center egy éjjel-nappal működő üzem, amely folyamatosan a Napot figyeli. A műholdakon és a Földön lévő érzékelők segítségével napfoltokat keres a Napon, amelyek időnként akár tízszer akkorák is lehetnek, mint a Föld. Az űridőjárás ugyanúgy megjósolható, ahogy a meteorológusok a Föld időjárását előrejelzik.
Amikor ezek a napfoltok kitörnek, napviharként ismert energiarobbanást küldhetnek a Föld felé. Ekkor jelenik meg az aurora borealis, vagyis a sarki fény teljes pompájában.

A napfoltok sötétebbnek tűnnek, mert hűvösebbek, valójában ott a legerősebb a mágneses tér. Ezek a mágneses erővonalak néha keresztezik egymást, és összegabalyodnak – végül felrobbannak.
Vannak évszakok, amikor a nap aktívabbá válik. Ebben a nagyon aktív időszakban napfoltok jelennek meg a nap felszínén, és gyakrabban törnek ki.
Maga ez az aktív évszak megjósolható, mivel a Nap mágneses tere 11 éves ciklusonként fordítja meg a polaritását.
A Napnak van negatív és pozitív pólusa, akárcsak a Földnek. Tehát a negatívból pozitív lesz, a pozitívból pedig negatív. Tehát egy folyamaton megyünk keresztül. Amikor ennek az átmenetnek a közepén vagyunk, sok napfoltot és mozgalmas űridőjárást tapasztalunk.


Az elmúlt három-négy évben a szoláris minimum időszakában élünk – ekkor volt a legkevesebb napfolt -, és most kezdünk kijönni ebből.
Kezdődik a napfoltok mozgalmas szezonja, ami azt jelenti, hogy több lehetőség nyílik az északi és a déli fény megtekintésére. A csúcsot 2023 és 2028 között érjük majd el.
A meteorológusok tudják, hogy decemberben, januárban és februárban nem lesz nagy hurrikántevékenység – ha egyáltalán lesz ilyen. Ezért van hurrikánszezon. Az űridőjósok ugyanígy tudják, hogy a napfolt-maximum idején sokkal több aktivitást fogunk tapasztalni.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.