30 milliméternél is több eső eshet, figyelmeztetés érvényes

2021. december. 02 11:08

Hidegfrontnak köszönhetjük a csütörtöki esőt, hazánk nagy részén jelentős mennyiség várható. A Dunántúlon akár 30 milliméter feletti csapadékösszeget is mérhetünk.

Péntek reggelig az ország délnyugati-északkeleti tengelyében nagyobb területen is 20 millimétert meghaladó csapadékra kell számítani, de a Dunántúlon egy keskenyebb sávban akár 30 milliméter feletti csapadék is hullhat ma éjfélig. A délutáni, esti óráktól az Északi-középhegység, majd estétől a Mecsek magasabban fekvő területein is várhatóan a csapadék havazásba vált át. Az északi hegycsúcsokon akár 10+ centimétert meghaladó friss hótakaró is kialakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki nagy eső miatt Somogy megyére csütörtökön, míg elsőfokú figyelmeztetés Budapesten és Pest megyében, továbbá Zala, Baranya, Tolna, Veszprém, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A péntekre virradó éjszaka, hajnalban északkeleten (főként Borsodban) síkvidéken is megjelenhet a havazás, jellemzően lepel-2 centiméteres vékony hóréteg képződhet. A csapadékrendszer a péntek déli órákig fokozatosan elhagyja az országot, ezt követően veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken nagy eső miatt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás