Anglia még ki sem heverte Arwen pusztítását, már érkezik a Barra viharciklon

2021. december. 06 21:58

Az Atlanti-óceán északi területei felett egymás után alakulnak ki a viharciklonok. Kedden a Barra névre keresztelt ciklon ostromolja a Brit-szigeteket.

Az idei tél első viharciklona Arwen volt, amely november 25-27. között puszított az Egysült Királyságban, Írországban és Franciaországban. 177 km/órás széllökést és mértek benne. A kedden érkező Barra viharciklon azonban még erősebb lesz.

Az Arwen viharciklon legalább három halálos áldozatot követelt, és sok ezer háztartásban okozott áramkimaradást. Több, mint 120 kamion rekedt egy Manchester melletti autópályán a hófúvások miatt. Newcastle és Edinburgh között szünetelt a vonatközlekedés.

A Barra viharciklon kedden éri el a Brit-szigeteket, amely akár hurrikán erejű szelet is okozhat Írország nyugati-délnyugati partvidékén. A legnagyobb hullámok magassága 11-14 méter is lehet. A viharciklon úgynevezett bombogenezissel jön létre, amikor a légörvény középpontjában a nyomás 24 óra alatt legalább 24 millibarral csökken. A ciklon keletkezését a sarkvidéki és trópusi légtömegek hőmérséklet-különbsége táplálja. Évente átlagosan 70 ciklonbomba alakul ki világszerte, közülük 50 az északi féltekén, valamint a Csendes-óceán északi részén.

A viharciklon kedden reggel éri el Írország partjait, a légnyomás várhatóan 960 hPa alá süllyed a középpontjában.

A legerősebb széllökések Írország partvidéki területein a 150-180 km/órát is elérhetik kedden délelőtt.

Kiadós esőzés is társul a ciklonhoz, várhatóan komoly áradások alakulnak ki a 60-90 milliméternyi esőtől. A legnagyobb mennyiség Anglia délnyugati és Írország északnyugati területein várható (térkép alább).

Térképek forrása: weather.us

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.