Nagy területen szélviharra, több megyében hófúvásra figyelmeztetnek

2021. december. 11 11:31

Szombat estétől változás kezdődik, egyre nagyobb területen feltámad a szél. Vasárnap már szinte országszerte szélviharra kell számítani.

Szombat estig az alkalmazott kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. (Ugyanakkor főként az Észak-Dunántúlon, Észak-Magyarországon a nap első felében néhol gyenge ónos szitálás előfordulhat.)

A vasárnapra virradó éjszaka folyamán az erősödő északi szél következtében előbb a Bakonyban, majd később általában a hóval borított dunántúli tájakon már helyenként hófúvásra lehet számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hófúvás miatt Veszprém megyére, szombat estétől kezdődően.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap (Nógrád megye és környezete kivételével) megerősödik, a Dunántúlon és az északkeleti területeken viharossá fokozódik az északi szél. Északkeleten a legerősebb széllökések 60-80 km/óra (a szélre érzékeny helyeken 80 km/órát meghaladó), a Dunántúlon jellemzően 65-85 km/óra között alakulhatnak, de a Bakony térségében 90 km/óra feletti széllökések is előfordulhatnak.

Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki viharos széllökések veszélye miatt vasárnap. Hazánk többi részén, Nógrád megye kivételével elsőfokú figyelmeztetés érvényes viharos szél miatt.

A hóval borított nyugati-északnyugati tájakon, kiváltképp Veszprém megyében a viharos szél hófúvást okozhat.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes hófúvás miatt Veszprém megyében vasárnap, míg elsőfokú figyelmeztetést Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyére adtak ki.

A keleti területekre érkező vegyes halmazállapotú csapadék vasárnap a déli órákat követően egyre nagyobb területen vált át havas esőbe, majd hóba. Elsősorban a délkeleti tájakon lepel – 5 centiméter, lokálisan akár 5 centimétert meghaladó, a Tiszántúl északi felén az esti óráktól kezdődően lepel és pár centiméter közötti friss hó hullhat.

Havazásra figyelmeztetnek vasárnap Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád-Csanád megyékben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás