Nagy ónos eső jön délen, figyelmeztetés érvényes!

2021. december. 25 11:29

Veszélyes időjárási szituáció kialakulása várható hazánkban a hétvége folyamán. Nagy területen kell ónos esőre számítani

Szombaton napközben az északkelet felől beáramló hideg légtömegben az Északi-középhegységben, az Alföld északkeleti részén havazás kezdődik, illetve az eső havazásba vált, de néhol átmeneti ónos eső, fagyott eső eshet. Az említett északi tájakon a délutáni, esti órákra több helyen is várható 3-8 centiméter körüli, lokálisan 10 centimétert is meghaladó hóréteg. A délutáni órákban többnyire tapadó hó várható, majd az esti óráktól fokozatosan porhó váltja fel. Éjszaka az élénk északi szél az északkeleti megyékben akár a havat is hordhatja. A csapadékzóna dél felé húzódásával este az Alföldön helyenként gyenge ónos eső előfordulhat. Késő este a Dunántúl északi részén és a főváros környezetében átmeneti ónos eső után gyengébb havazás valószínű, kis mennyiségű (lepel-3 centiméter) hóval.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetés adott ki szombatra Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére vonatkozóan. Ónos eső veszélye miatt Vas, Zala, Veszprém, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A vasárnapra virradó éjszaka folyamán a déli országrészben a hőmérséklet fagypont alá csökkenésével az esőt egyre nagyobb területen ónos eső váltja fel. A hajnali óráktól kezdődően a déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin) 5 millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat. Az időjárási helyzetben rejlő nagy bizonytalanság miatt akár piros riasztás is kiadásra kerülhet. A délutáni órákban átmenetileg csendesedhet a csapadék majd az esti, éjszakai óráktól egy újabb csapadékzóna éri el a déli határainkat. Ez a csapadékzóna az éjszakai órákban fokozatosan észak, északkelet felé haladva újabb több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka folyamán érkező csapadékzónából a Dunántúl nyugati felén havazás kezdődik. Vasárnap Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében másodfokú, Zala, Veszprém, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes az ónos eső miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.