Nagy területen ónos eső várható, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2021. december. 28 11:03

Újabb csapadékhullám vonul át hazánk felett, amely ezúttal főként az északi országrészben okozhat jelentősebb ónos bevonatot az utakon, tereptárgyakon.

A Duna vonalának tágabb térségében a déli órákig ónos szitálás, gyenge ónos eső előfordulhat (néhány tized milliméter). A késő délutáni, esti óráktól az Alföld északi felén, a középső országrészben, később pedig az Északi-középhegység környezetében is várható újabb ónos eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső veszélye miatt Pest, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki keddre vonatkozóan. Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes az ónos eső miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden napközben az Északi-középhegység térségében újabb havazás, hószállingózás kezdődik, melyet estétől délnyugat felől egyre többfelé fagyott eső, ónos eső vált fel, a havazás az északi, északkeleti határvidékre korlátozódik. A térségben szerda reggelig összességében lepel – 3, 4 centiméter friss hó hullhat, de lokálisan az 5 centimétert is meghaladhatja a friss hóréteg.

 

Szerda reggelig a főváros térségében, az Északi-középhegység nyugati felén általában 1-3 milliméter körüli ónos eső hullhat, azonban a középső országrészben a csapadék halmazállapota meglehetősen bizonytalan, mivel késő estétől nyugat, délnyugat felől egyre inkább esőbe válthat a csapadék. (Összességében a várható ónos eső mennyisége az elmúlt napokhoz képest jóval kevesebbnek ígérkezik.) A vegyes halmazállapotú csapadékzóna szerda reggelre az északkeleti országrészre korlátozódik, majd északkelet felé távozik. Szerdán Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a jelentős mennyiségű ónos eső miatt.  Komárom-Esztergom, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás