Zivatart és szélvihart is hozhat a hidegfront, figyelmeztetés érvényes

2022. január. 19 11:54

Hidegfront érkezik csütörtökön, a déli órákban. Megerősödik, több helyen viharossá fokozódik a szél és az északnyugati tájakon zivatar is lehet.

Reggelig az alkalmazott kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem várható. Csütörtökön viszont a késő délelőtti, déli órákban északnyugat, észak felől markáns hidegfront érkezik, amely viszonylag gyorsan át is vonul az országon.

A front mentén elsősorban az északi, északnyugati megyékben átmenetileg nagyobb területen is viharossá fokozódhat az északnyugati, nyugati szél. A legerősebb lökések általában 60-75 km/óra között alakulhatnak, de a fronthoz kötődő záporok környezetében esetleg a 75-80 km/órát is meghaladhatják. Estefelé a szél veszíteni kezd erejéből.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Veszprém, Fejér és Nógrád megyékre, a csütörtöki napra vonatkozóan.

A fronthoz kapcsolódóan egy gyorsan mozgó záporos csapadékzóna éri el az Észak-Dunántúlt, amely délkelet felé halad. Amellett, hogy a csapadék halmazállapota egyre nagyobb eséllyel lehet szilárd (hó) a rendszer mentén, az északnyugati tájakon zivatar kialakulásához is kedvezőek lehetnek a feltételek.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben csütörtökön.

Az északkeleti vidékeken (elsősorban Borsod, Szabolcs határhoz közeli részein) már a kezdeti időszakban, csütörtök délelőtt is a havazás, havas eső lesz a jellemzőbb: arrafelé általában lepel – 4 centiméternyi friss hótakaró alakulhat ki holnap éjfélig (egy-két helyen esetleg ennél vastagabb is lehet). Másutt inkább csak lokálisan alakulhat ki a délutáni, esti hózáporokból hóréteg (általában lepel – 2 centiméter, kis eséllyel ezt meghaladó – estig inkább csak átmeneti jelleggel).

A holnap reggeli, délelőtti órákban a délnyugati tájakon átmeneti, gyenge ónos eső nem zárható ki az érkező hidegfront előtt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.