Egyre kevesebb helyszínen rendezhetnek téli olimpiát

2022. január. 25 11:10

A század végére a téli olimpiát rendező 21 város közül csak a japán Sapporo tudna tisztességes és biztonságos feltételeket biztosítani a rendezéshez, a jelenlegi éghajlati trendek mellett.

A Waterloo Egyetem által vezetett nemzetközi kutatócsoport áttekintette az 1920-as évek történelmi éghajlati adatait, valamint a jövőbeli klímaváltozási trendeket.

Szerintük az olyan téli színhelyek, mint St. Moritz és Lillehammer, az évszázad közepére vagy végére mindössze szép emlékekké válhatnak. A megbízhatatlan hóviszonyok kizárják, hogy a játékok házigazdái legyenek.

A kutatások kimutatták, hogy a szervező városok februári átlagos nappali hőmérséklete folyamatosan nőtt. Az 1920-as évektől az 1950-es évekig megtartott játékokon mért 0,4 °C fokról, az 1960-as és 1990-es évek játékokain 3,1 °C-ra, a 21. századi játékokon pedig már 6,3 °C-ra számíthatunk. Ugyanez a helyzet a jövő hónapban tartandó pekingi játékokon.

Ha a mostani pályán haladunk, akkor a század végére Sapporo lesz az egyetlen hóbiztos hely. Utána még az is előfordulhat, hogy Sapporo is kiesik, mint opció. A század közepére is jelentősen csökkenni fog a potenciális helyszínek száma. Sapporo utoljára 1972-ben adott otthont a játékoknak.

Európa volt a téli olimpia bölcsője, mivel a játékok több mint felének adott otthont. Az elsőt 1924-ben Chamonix-ban, a következőt pedig Pekingben, utána Milánóban/Cortina d’Ampezzóban tartották.

Európa alpesi régiói megérezték az éghajlatváltozás hatását. A tanulmány üzenete a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) az, hogy a jövőben rugalmasabbnak kell lenniük a helyszín kiválasztásánál, és egyre magasabban és magasabban fekvő helyszíneket kell választaniuk például a síversenyek lebonyolításához.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás