A nyaralók rémálma: a hideg légörvény

2017. július. 15 14:21

Legtöbben már tavasszal megtervezik, hogy mikor szeretnének a nyáron szabadságra menni. Egy egész nyaralást tönkretehet, ha éppen az előre lefoglalt időszakban egy "hidegcsepp" érkezik vendégségbe.

A hideg légörvény vagy más néven hidegcsepp, a nevét nem egy tavaszi délutánon a homlokunkra hulló esőcseppről kapta, hanem általában egy 6 – 8 napja örvénylő ciklon fokozatos gyengülésével, öregedésével kialakuló időjárási jelenségről van szó. A ciklon melegfrontját a gyorsabban mozgó hidegfront utoléri, majd az így keletkező kettős front felszámolódik. Ebben az időjárás helyzetben a föld felszínén frontvonal már nem mutatható ki. A ciklon csak a magasabb légrétegekben él tovább, ott ugyanis a légörvény által hordozott hideg levegő később, akár 4-5 nappal ezután tűnik csak el.

Kép forrása: mt.hu

A csepp átmérője jellemzően 300-500 km. A hidegcseppek szerepe nagyon fontos az időjárás előrejelzésben, hiszen belsejükben változékony idő uralkodik. Sok felhővel, gyakori csapadékkal, a nyári félévben intenzív záporokkal, zivatarokkal jár. Előrejelzése igen nehéz, ugyanis ahogy korábban említettük a felszínen nem kifejezetten karakteres a jelenléte a csapadéktól eltekintve.

Megfigyeléséhez elengedhetetlenül szükségesek a rádiószondás felszállások és a repülőgépes, valamint a műholdas időjárási megfigyelések. Ezekről az un. távérzékelési módszerekről egy másik cikkünkben írunk majd részletesen. Rádiószondás megfigyelések viszonylag ritkán állnak rendelkezésre. Hazánkban is mindössze két helyen, Budapesten és Szegeden történik ilyen mérés naponta két alkalommal. A ritka megfigyelések miatt a hidegcsepp pozícióját akár 100-300 km-el is elvéthetik az előrejelző modellek, ezáltal sok embernek kellemetlen meglepetést okozhat, különösen akkor, ha egy nyaralás közepén érkezik a több napos zivataros idő.

Hidegcsepp ciklon nélkül a felszínről is kifejlődhet, amikor a levegő hegyláncon keresztül áramlik, és egy magassági futóáramlással, jettel találkozik. Több közös jegy is megfigyelhető hidegcsepp és a ciklon között, például a csapadékos idő és a belsejükben alacsonyabb a légnyomás és hidegebb a levegő, mint a környezetükben.

 

Szeretnél hidegcseppet megfigyelni a műholdfelvételeken és az időjárási térképeken?

Hatalmas előrejelzési probléma eldönteni, hogy a hidegcsepp idővel erősödni fog, vagy gyengülni. Rövidtávú előrejelzéseknél legjobban a műholdképeken látszik a hideg légörvény. Képről képre figyelni kell az intenzitását. Ha a felhők fényesek (fehérebbek lesznek) akkor erősödés valószínű.

Kép forrása: met.hu

Ha az analízis vagy előrejelzés hideg cseppet mutat, az a legjobban az 500 és 700 hPa-os szinten látszik. Ezek felelősek a váratlan erős havazásokért télen. A levegő a ciklon belsejébe spirálisan örvénylik befelé a centrum irányába, miközben a levegő emelkedik és lehűl. A tengely megdől, a felszíni és a magasban lévő hideg levegő összekapcsolódik, mögötte télies csapadékot (NY, vagy ÉNY irányba) vagy felszíni hidegfrontot létrehozva. Amikor egy ciklon kezd kimélyülni, figyeld meg a fejlődését.

Hidegcsepp a Görög-szigetek felett 2017. március 9-én.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.