PET palackból készült hajókon szállhatunk versenybe folyóink tisztaságáért

2022. február. 04 6:47

Jó hangulattal egybekötött természetvédelmi akcióban vehetünk részt a nyáron, melyre február végéig lehet nevezni.

Az élővizek szennyezése egyre jelentősebb, globális probléma. Hazánkban a Tiszán rendszeressé vált a műanyag zajlás, vagy más néven PET palack áradat, a határokon túlról érkező műanyag hulladék ilyenkor tonnaszám önti el a Tisza felszínét, megdöbbentő és szomorú látványt nyújtva. A műanyag hulladék aprózódásával egyre több a mikroműanyag is a folyóban: vízminőségi vizsgálatok során kimutatták, hogy a Tiszában köbméterenként 4,9 db 300 mikrométernél nagyobb, de 2 milliméternél kisebb, míg 62,5 db 15 és 300 mikrométer közé eső műanyag részecske található, mely nemzetközi viszonylatban is aggasztó érték. Az adatok alapján valószínűsíthető, hogy több millió mikroműanyag úszik le a Felső-Tiszán óránként.

Hulladék-hordalék 2017 telén. Forrás: petkupa.hu

A PET Kupa megalkotói éppen ezen a helyzeten igyekeznek segíteni, nem is akárhogy. A kezdeményezés igen szerteágazó, fő célkitűzése a Tiszán érkező szennyezés felszámolása. Emellett megpróbálja útját állni az ismétlődő szennyezési hullámoknak, felderíti a legnagyobb lerakóhelyeket is, ezen célok mentén egész évben hulladékszedési akciókat, kiállításokat szervez. A legnépszerűbb rendezvénye azonban kétségkívül a PET hajós verseny; a szórakoztató természetvédelmi kihívást idén immár 10. alkalommal rendezik meg.

A versenyen a Tiszából származó hulladékokból építenek hajót a csapatok, a feltételeknek megfelelő hajók legénysége pedig máris PET Kalózzá avanzsál. A kupát a legtöbb szemetet a vízből és a vízpartról összegyűjtő csapat nyeri el. A többnapos, folyami PET hajós versenyek alkalmával tavaly 20 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon.

A nyáron megrendezésre kerülő hajós versenyekre február 28-áig lehet nevezni.

A II. Bodrogi PET Kupa egyik hajója, 2021. Forrás: petkupa.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás