Látványos körmintázat alakult ki egy amerikai tó jegén

2022. február. 10 18:39

A természet újabb csodáját láthatjuk az alábbi felvételeken: a különleges jelenséget New Hampshire-ben figyelték meg.

Látványos körmintázat alakult ki a New Hampshire-ben található Mirror Lake jegén, éppen olyan hatást keltve, mint amikor a vízbe kavicsot dobunk – csak itt épp jégből állnak a “körkörösen terjedő hullámok”. A véletlenek szerencsés együttállásának köszönhetjük, hogy láthatjuk ezt a különleges jelenséget: 2020. december 30-án Karl Ramsdell természetfotós, munka után korcsolyázni indult a tóra egy barátja hosszas unszolásának engedve. A hatalmas méretek miatt a jégen közelről a körkörös mintázatból mindössze vonalak látszódtak, de a fotós sejteni vélte, hogy érdemes lenne fentről is ránézni a jelenségre. Az aznapi munkájához drónt is használt, mely éppen kapóra jött: a madártávlatból szeme elé táruló látvány pedig egészen lenyűgöző volt.

A mintázat kialakulásának okait Dr. Gordon Giesbrecht, a Manitoba Egyetem fizikus professzora tárta fel. A tavat fedő jégréteg nem egyenletes vastagságú, a ráhulló hó súlya a leggyengébb ponton beroppantja a jeget. A repedésen feltörő víz szétterül a felszínen, majd immár a jég egyre gyarapodó súlya okozza az újabb körkörös repedést az előző gyűrű szélén, melyen ismét feltör a víz – és így tovább. Egy biztos: a látvány páratlan.

Mirror Lake, New Hampshire, Egyesült Államok, 2020. december 30.

Képek és nyitókép forrása: Karl Ramsdell Facebook

Forrás: Karl Ramsdell Facebook

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Hétfőig nem érkezik újabb front. Az előző hidegfront áthaladása után még áramlik be hideg levegő, majd a fronthatás fokozatosan megszűnik. Enyhülnek a tünetek.

A légnyomás nem változik.