Szélviharos napunk lesz, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2022. február. 17 7:49

A Dudley viharciklon melegszektorát követően napközben a hidegfront is áthalad hazánkon, nagy területen viharossá fokozódik a szél.

Reggel, délelőtt fokozatosan erőre kap a délnyugati irányú szél, amelyet leginkább az északkeleti megyékben (Hajdúság, Nyírség) viharos (65-80 km/óra) széllökések is kísérhetnek.

Délután északnyugat felől hidegfront érkezik, amelynek mentén a szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul és viharossá fokozódik (ennek a délnyugati tájakon kisebb a valószínűsége). A legerősebb széllökések 65-90 km/óra között alakulhatnak, de gomolyfelhők környezetében – főként északnyugaton, északon – akár a 90 km/órát is meghaladhatják.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki viharos szél miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megyékre, a csütörtöki napra vonatkozóan. Zala és Baranya megye kivételével legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes viharos szél miatt csütörtökön.

A hidegfronthoz kapcsolódó záporokhoz néhány helyen zivatartevékenység (dörgés, villámlás) is társulhat – erre valamivel nagyobb esély az északkeleti megyékben van.

Zivatarra figyelmeztetnek Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben csütörtökön.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A légmozgás csak péntekre virradó éjszaka veszít erejéből, viharos széllökések még éjfél környékén is nagyobb területen fordulhatnak elő. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes viharos szél miatt hazánk északi felén, továbbá Somogy és Bács-Kiskun megyékben pénteken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.