Újabb viharciklon hoz pusztító szélvihart Európába

2022. február. 18 9:39

Alig vonult el Dudley, érkezik a még nála is erősebb Eunice viharciklon. Rendkívüli, károkozó szélvihar várható kontinensünk északnyugati, északi tájain. Hazánkban nem kell szélsőséges időjárási eseményektől tartani.

Péntek hajnaltól szombat reggelig Európa, főként Nyugat-Európa egyes tájain különösen heves szélvihar várható, melyért Eunice, a soron következő viharciklon felel. Az Atlanti-óceán északi régiójában fejlődő ciklon pusztító, károkozó széllel süvít végig Írország déli területein, valamint Anglia délnyugati részein, majd tovább folytatja útját kelet felé.

A rendkívül erős poláris örvény, valamint az Európa délebbi területei felett kialakult magas nyomás közötti különbség különösen heves és veszélyes bombaciklonok létrejöttét segíti elő. Északi, északnyugati szomszédaink még a Dudley viharciklon által okozott pusztítás helyreállításán dolgoznak, azonban máris érkezik Eunice, mely elődjénél még erősebbnek ígérkezik.

Pénteken, a reggeli órákban Írország és az Egyesült Királyság, majd dél körül a Benelux államok és Németország északnyugati részei, délutántól szombat reggelig pedig Németország északi területei, Lengyelország és a Balti régió következik. Helyenként 150 km/órát meghaladó, pusztító széllökések érkezhetnek a viharciklon által legerősebben érintett területeken. Ez a szélerősség épületek, házak, tetők megrongálására képes, a szélvihar fákat csavarhat ki, a repülő törmelékek pedig potenciális életveszélyt jelenthetnek. Repülőjáratokat, buszjáratokat törölhetnek a közelgő vihar miatt, továbbá útlezárások, áramkimaradások várhatóak.

Németország és Lengyelország északi részein szombat hajnalban, kora reggel várható a legerősebb szél. A legerősebb széllökések elérhetik a 120-140 km/órát.

Eunice által okozott veszélyes időjárási események valószínűsége. Forrás: Severe Weather Europe

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás