Hőmérséklet és szélrekord is dőlt a hétvégén

2022. február. 20 21:42

Az elmúlt hétvégén a változékony, szeles időjárásnak köszönhetően a február második felében szokásosnál jóval melegebb volt az idő hazánkban.

Február 19-én három új rekord is született, amelyből kettő a hőmérséklethez, egy pedig a szélhez köthető. Az ország döntő részén szombatra virradó éjszaka is nagyon enyhe idő volt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat, Győr Egyetem mérőállomásán mindössze 9,0 fokig hűlt le a levegő, így új országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekord született. Fővárosi viszonylatban is rekord enyhe volt az éjszaka, hiszen Budapest Lágymányoson 8,6 fok volt a minimum-hőmérséklet. Mindkét esetben az 1974-ben Budapest Országút állomáson mért 7,0 fokos érték dőlt meg.

Ahogy az elmúlt napokban már megszokhattuk, most is több helyen fújt erős vagy viharos szél. Budapest János-hegyen 27,8 m/s-os (100,1 km/órás) széllökést mértek, ennek köszönhetően új fővárosi napi maximális széllökés rekord született. Ezen a napon eddig a legerősebb szelet a fővárosban Budapest Örsöd állomáson regisztrálta az OMSZ, 1985-ben 25,1 m/s-os (90,4 km/órás) szél fújt.

Térképek forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma megszűnik a fronthatás.

A légnyomás emelkedik.